Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ђорђевић: Достављање комуналних рачуна преко поште обавеза и штеди новац

Зоран Ђорђевић, в. д. директора Поште Србије, позвао је данас комунална предузећа да потпишу уговор о пословној сарадњи са поштом, како би сви њихови рачуни били израђивани и грађанима достављани преко поште, јер је то, како је истакао на састанку са градоначелницима и председницима општина њихова обавеза чијим поштовањем би на добитку били и они и Пошта Србије.

Позвао их је да то ураде у наредна три месеца како би од следеће године била поштована ова законска обавеза, која се према његовим речима избегава у 50 одсто случајева и навео да ће Пошта Србије у противном бити принуђена да посегне за тужбама.

– Тиме што се рачуни за комуналне услуге у половини случајева не израђују и не достављају преко Поште Србије, наше предузеће годишње губи око милијарду динара. Губе и они који избегавају ову обавезу, коју прописује Закон о поштанским услугама, јер су услуге поште јефтиније од оних које они тренутно користе, пошто скупље плаћају израду рачуна и исплаћују плате за раднике који рачуне разносе – рекао је он, пренео Танјуг.

То је илустровао примером једне локалне самоуправе у Србији, коју није желео да именује, а где се за израду и доставу рачуна 88.000 корисника комуналних рачуна годишње потроше 43 милиона динара, док би ти трошкови уколико би се користиле поштине услуге износили мало више од 19 милиона динара.

– Ми предлажемо систем обједињене наплате и ово покрећемо како бисмо помогли да локалне самоуправе уштеде новац који би користиле за неке друге сврхе – рекао је Ђорђевић.

Додао је да би користи од тога имали и грађани јер би све комуналне услуге плаћали једним рачуном и тако имали и мање трошкове провизије.