Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Додик: Нећу побећи нити ћу отићи у затвор

Од нашег дописника
Сарајево – „Не плашим се суђења због неизвршавања одлука Кристијана Шмита. Нећу побећи нити ћу отићи у затвор. Пре ће БиХ пропасти него што ћу ја отићи у затвор”, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик у емисији „Телеринг” Радио-телевизије Републике Српске, у којој поновио да је „Кристијан Шмит нелегалан, нелегитиман, да измишља”. На правосуђу БиХ, каже Додик, јесте да докаже оптужбе за које га терете.

У последња два дана одбрана Додика поднела је по други пут захтев за изузеће поступајућег судије Јасмине Ћосић Дедовић, а потом је уложила и приговор на потврђену оптужницу која председника Српске терети за неизвршавање одлука самозваног високог представника Кристијана Шмита.

Додиков адвокат Горан Бубић каже да је то „политички монтиран процес”, да „не постоји кривично дело, и то двоструко” и да Тужилаштво БиХ нема никакав доказ који потврђује да је Шмит изабран за високог представника у БиХ. То су, напомиње он, јасно назначили и у приговору на оптужницу.

Бубић је напоменуо да се приговор, између осталог, базира и на Повељи УН која се налази у почетној одредби Дејтонског споразума, а која гарантује сувереност и забрањује било какав протекторат у земљи чланици УН.

Стога је, истакао је он, деловање Шмита, који се представља као високи представник, потпуно супротно поменутој повељи.

„Он није утемељен ни у Уставу БиХ, нити у Анексу 10. Дејтонског споразума, на који се позива Тужилаштво БиХ. Нигде у том анексу не пише да је високи представник законодавац. Према томе, Шмит апсолутно нема никаква овлашћења да доноси законе. По Уставу БиХ, доношење закона је у надлежности Парламентарне скупштине БиХ”, нагласио је Бубић.

На захтев одбране за изузеће судије Ћосић Дедовић осврнуо се током ТВ емисије поменуте на почетку текста и председник Додик. Подсетио је да је она била у тиму одбране Насера Орића и да је ослободила неколико људи који су починили злочин над Србима, те да је пре тога радила у ОХР-у.

„Та жена треба мени да суди. Реч је о особи која ће по дифолту одлучити да је Милорад Додик крив што постоји”, рекао је Додик. Председник Српске сматра да „странци покушавају да управљају овим процесом” и да је „све то како би га склонили с политичке сцене”.