Serbia

Други дан сукоба у Нагорно-Карабаху – више од 50 мртвих, сазвана хитна седница Савета безбедности

У региону Нагорно-Карабах не престају жестоке борбе јерменске и азербејџанске војске. У обе земље проглашено је ратно стање. Најмање 55 људи погинуло у данашњим борбама. Уједињене нације позвале су обе стране да хитно обуставе борбе и врате се преговорима. Тренутни прекид сукоба траже Москва, Вашингтон и Брисел, док Анкара оптужује Јерменију и најављује пуну подршку Азербејџану.

Повећава се број жртава новог рата Јерменије и Азербејџана

Расте број жртава жестоког сукоба Јерменије и Азербејџана у региону Нагорно-Карабах.

Према последњем извештају који преноси британска агенција Ројтерс, другог дана рата две стране погинуло је најмање 55 особа, иако нема прецизних података о томе колико људи је изгубио Азербејџан а колико Јерменија.

Власти Нагорно-Карабаха саопштавају да је другог дана сукоба погинуло 53 њихових војника током сукоба са војском Азербејџана. 

Председник непризнате републике Нагорно-Kарабах Араик Хартјуњан наводи да је ово рат "на живот и смрт". 

Истовремено, власти Азербејџана наводе да су током данашњих борби погинула и два цивила.

Ројтерс преноси да су се становници Нагорно-Карабаха повукли у склоништа, све продавнице су затворене, а на улицама једва да има људи. 

У уторак Савет безбедности УН о Нагорно-Карабаху

Савет безбедности Уједињених нација одржаће 29. септембра посебну седницу о ситуацији у Нагорно-Карабаху.

Како је речено агенцији Интерфакс, седница ће се одржати на захтев Немачке и других европских држава.

(аysor.am)

Најмање 30 погинулих у данашњим борбама

Најмање 30 особа погинуло је другог дана жестоких борби јерменсих и азербејџанских снага за Нагорно-Карабах, преноси Ројтерс.

Војске две некадашње републике Совјетског Савеза размењују јаку артиљеријску ватру у најжешћим суковима од примирја потписаног 1994. године.

(Ројтерс

Азербејџански војници испаљују гранату (Фото:Tanjug/Azerbaijan's Defense Ministry via AP)

Министар одбране Нагорно-Kарабаха: Под контролом ситуација дуж линије разграничења

Јерменски министар одбране Давид Тонојан и председник непризнате републике Нагорно-Kарабах Араик Хартјуњан посетили су војни борбени командни центар како би видели каква је ситуација на линији разграничења, јавља Тас.

Министар одбране Нагорно-Kарабаха Џалал Артјуњан наводи да је ситуација дуж линије контакта под контролом.

Јерменија тражи реакцију Европског суда за људска права

Европски суд за људска права у Стразбуру објавио је да је Јерменија затражила хитно реаговање те институције у односу на Азербејџан, у контексту "престанка напада на цивиле" у азербејџанском региону Нагорно-Kарабах с већинским јерменским становништвом, у којем су избили сукоби.

Јерменија тражи од Суда за људска права да наложи азербејџанској влади да престану напади на цивиле, преноси агенција Анса.

Kако се наводи, Европски суд за људска права примио је "захтев Јерменије за хитне мере".

(Танјуг)

Ердоган: Јерменија да се повуче, Азербејџан да узме ствари у своје руке

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је да Јерменија мора одмах да се повуче са територије Азербејџана коју је окупирала и да је време да се оконча криза у Нагорно-Kарабаху.

"Време је да се оконча криза у региону која је започела окупацијом Нагорно-Kарабаха", истакао је Ердоган и додао да ће у регион поново доћи мир пошто се Јерменија повуче са азербејџанске земље коју је окупирала.

Према његовим речима, група из Минска, коју предводе Русија, Француска и САД, која посредује између Јерменије и Азербејџана, није успела да реши проблем скоро 30 година.

"Азербејџан мора да узме ствар у своје руке без обзира на то да ли им се то свиђа или не", рекао је Ердоган.

"Турска ће наставити да стоји уз Азербејџан са свим својим ресурсима и срцем", нагласио је председник Турске.

(Танјуг

Амбасадор Јерменије у Москви: Тренутно нема разлога за војну помоћ од Русије

Вардан Тогањан, амбасадор Јерменије у Москви, каже да је Јереван спреман да затражи додатну војну помоћ од Русије, али да тренутно не види разлог да то учини.

Према његовим речима, Јереван и Москва настављају да појачавају одбрамбену сарадњу, пренео је Тас.

"Верујемо да ћемо, ако се укаже потреба, затражити од Русије (додатну војну помоћ)", истакао је Тогањан и додао да за сада не мисле да су им потребне додатне снаге.

"Међутим, ми верујемо да Русија има главну улогу на Kавказу и да је способна да користећи политичке методе заустави крвопролиће", нагласио је амбасадор Јерменије у Москви.

(Танјуг)

Анкара: Јерменија да оконча окупацију у Азербејџану

Турска је затражила да Јерменија оконча "окупацију" дела територије Азербејџана и повуче своје "плаћенике и терористе" из Нагорно-Kарабаха.

"Јерменија мора одмах да прекине своје нападе и повуче своје плаћенике и терористе из Нагорно-Kарабаха и са територије Азербејџана", поручио је турски министар одбране Хулуси Акар, додавши да је неопходно да се успоставе прекид ватре и мир.

Турска је недвосмислено најавила да ће пружити подршку Азербејџану.

Објављен снимак обореног азербејџанског дрона

Јерменска страна објавила је видео-снимак на којем се види оборена беспилотна летелица азербејџанских оружаних снага.

Kако се наводи, реч је о дрону турске производње "Бајрактар", чије су остаци били расути по пољу.

Русија позива све стране да покажу максималну уздржаност

Москва позива све унутрашње и спољне актере да покажу максималну уздржаност у вези са ситуацијом у Нагорно-Kарабаху, рекао је заменик руског министра спољних послова Андреј Руденко.

"Позивамо све унутрашње и спољне актере да покажу максимум уздржаности, посебно у смислу реторике", рекао је Руденко.

"Kао копредседавајућа Минске групе ОЕБС-а, Русија је била активно укључена у процес од 1991. Намеравамо да одржимо контакт са свим нашим партнерима", нагласио је руски заменик министра спољних послова.

Он је рекао да је ситуација и даље врло опасна јер су стране први пут од 2016. године користиле тешко оружје, а има извештаја о жртвама.

Рањено око 200 војника непризнатог Нагорно-Kарабаха

Министарство одбране Јерменије саопштило је да је у сукобима са азербејџанском армијом рањено око 200 војника међународно непризнатог Нагорно-Kарабаха.

На конференцији за штампу, портпарол министарства Артсрун Ованисјан је рекао да су сви рањени под медицинским надзором и да су неки од њих пребачени у Јереван.

Председник Азејберџана потписао уредбу о мобилизацији

Председник Азербејџана Илхам Алијев потписао је уредбу о делимичној војној мобилизацији, објављено је на сајту председника.

"У складу са ставом 25 члана 109 Устава, наређујем делимичну војну мобилизацију у Азербејџану", наводи се у документу.

Kако се наводи, издата је и наредба која се посебно односи на државну службу да се мобилишу војни резервисти и предузму мере за постизање циљева у погледу војног транспорта.

Председник Азербејџана Илхам Алијев

Иран затражио престанак ватре у Нагорно-Kарабаху

Иран је затражио од Јерменије и Азербејџана да се ангажују како би престала ватра између две стране у региону Нагорно-Kарабах, саопштио је ирански министар спољних послова Мохамед Џавад Зариф.

Он је, како се наводи, у одвојеним телефонским разговорима са шефовима дипломатија двеју кавкаских земаља, исказао забринутост због тензија у том региону и изразио спремност иранске стране за посредовањем те назначио да је потребно показати уздржаност и "ставити тачку на ново непријатељство".

"Иран је спреман да уложи све своје капацитете да би се дошло до мира и стишавања тензија", саопштио је Зариф.

Јермени тврде да су повратили контролу на већем делу територије

Портпарол јерменског министарства одбране Шушан Степањијан изјавио је да је министарство одбране непризнате области Нагорно-Kарабах успело да поврати контролу над бројним позицијама које је раније заузела азербејџанска војска.

"Јединице Артсаха повратиле су контролу током борби над областима које су раније изгубиле", наводи портпарол.

Међународни комитет Црвеног крста: Поштедите цивиле

Међународни комитет Црвеног крста изразио је забринутост због ескалације сукоба на линији раздвајања у региону Нагорно-Карабах.

Међународни Црвени крст саопштио је да има цивилних жртава на обе стране и позвао сукобљене да поштују основна правила међународног хуманитарног права када је реч о заштити цивила и основне инфраструктуре.

"Остајемо посвећени да помажемо и подржавамо оне који су погођени овом ескалацијом, као и да делујемо као неутралан посредник", саопштено је из Међународног комитета Црвеног крста.

Возила Међународног комитета Црвеног крста у Нагорно-Карабаху

Упозорење азербејџанског министарства одбране

Азербејџанско министарство одбране издало је у понедељак саопштење у вези са текућим јерменским нападима на Тартар.

"Град Тартар је под ватром јерменских јединица од 28. септембра ујутро. Министарство одбране последњи пут упозорава другу страну да ћемо предузети одговарајуће мере одговора против њих", наводи се у саопштењу.

Из министарства наводе да је укупно погинуло шест азербеџанских војника, док је 19 рањено. 

У сукобима погинуо 31 Јерменин

Министарство одбране Јерменије саопштило је да је у Нагорно-Карабаху у сукобима са Азербејџаном убијен 31 Јерменин.

Министарство је претходно објавило имена 16 погинулих војника и упутила саучешће породицама погинулих. 

Грчка спремна да допринесе деескалацији у Нагорно-Kарабаху

Грчка је осудила страдање становништва у Нагорно-Kарабаху и изразила спремност да помогне у смањењу тензија између Јерменије и Азербејџана.

Шеф дипломатије Грчке Никос Дендијас разговарао је телефоном са јерменским колегом Зограбом Мнацаканијанијем.

Грчка је раније изразила забринутост због нове ескалације непријатељстава између Јерменије и Азербејџана и позвала на суздржаност, моментални прекид непријатељстава и повратак за преговарачки сто.

Гутерес: Хитно обуставите борбе

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је азербејџанске и јерменске снаге да хитно обуставе борбе и врате се преговорима, саопштио је његов портпарол Штефан Дижарик.

Kако је навео, Гутерес позива стране да "хитно обуставе борбе, смање тензије и врате се суштинским преговорима без одлагања".

Цивили у склоништу

Трамп: Зауставићемо борбе између Јерменије и Азербејџана

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да ће САД покушати да зауставе насиље које је букнуло између Јерменије и Азербејџана.

"Веома помно гледамо на то. Имамо пуно добрих односа у том региону. Видећемо да ли то можемо да зауставимо", рекао је Трамп.

Стејт департмент је саопштио да би обе стране требало да тренутно прекину с насиљем, као и с реториком или поступцима који би додатно продубили тензије.

У саопштењу се додаје и да било какво мешање других земаља у ескалирајуће насиље неће бити од помоћи.

(Ројтерс)

Нагорно-Карабах са својим стратешким положајем кроз који пролазе међународни цевоводи са нафтом и гасом у граничном појасу између две државе заузима око 11.500 квадратних километара. Ту живи око 150.000 људи.

Корени конфликта око ове планинске области потичу од 1923. године, када су је совјетске комунистичке власти поклониле Азербејџану, иако је у том тренутку у њој живело 96 посто Јермена.

То и није био толики проблем док није почео распад Совјетског Савеза, тада је постало јасно да ће настати независне државе. Јерменско становништво Нагорно-Карабаха желело је да остане уз матицу, што је потврђено и референдумом, а Азербејџан је настојао да укине аутономију и потпуно овлада подручјем.

Избио је рат који је трајао од 1988. до 1994. године. Јерменија има око три милиона становника. Азербејџан је економски снажнији, располаже гасом и нафтом, има скоро три пута више становника од Јерменије и добија огромну помоћ од етнички и историјски блиске Турске.

Према последњим информацијама, у региону Нагорно-Карабаха воде се жестоке борбе јерменске и азербејџанске војске.

Представник Министарства одбране Јерменије каже да је убијено око 200 азербејџанских војника. Биланс на јерменској страни је 17 убијених и више од 100 рањених. Проглашено је ратно стање у обе земље. У Јерменији, у региону Нагорно-Карабах мобилишу се и резервисти.

Председник самопроглашене области Нагорно-Карабах изјавио је да је војска Азербејџана приликом напада користила турске авионе Ф-16 који су већ месец у Азербејџану због војних вежби. Спутњик преноси да је то доказ да Азербејџан користи најсавременије наоружање којим располаже турска војска.

Тренутни прекид сукоба траже Москва, Вашингтон и Брисел. Најважније је да утихне оружје, да се обе стране врате преговорима и траже дипломатско и политичко решења у оквиру Минске групе, ОЕБС-а и Уједињених нација, уз мировно посредовање Европске уније и Русије.

Некадашњи амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић рекао је за РТС да су тензије око Нагорно-Карабаха су још током лета подизане и јавност Азербејџана и Јерменије припремана је да мора доћи до рата у тој области.

Football news:

Ronaldo has a bald haircut: Success is measured by the obstacles you overcome 😉 💪 🏽
UEFA on the European Premier League: She's bound to get bored. The Champions League is the best tournament in the world
Salzburg sold Holand and Minamino - and has already gathered new potential stars. The season started with 35 goals in 8 games
Sulscher twice outplayed Tuchel: first he mirrored the scheme (helped to contain), and then released Pogba in time (helped to add to the attack)
Barcelona - the first team to score for two 17-year-old players in a Champions League match
Atalanta's development has reached a crucial point: the club will soon turn into either Napoli or Roma. Miranchuk - a symbol of change
Sharonov joined the coaching staff of Cyprus Paphos