Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Држава покушава да помогне „Митросу”

Влада Србије тражи решење да власник месне индустрије „Митрос”, аустријска фирма „Герлингер холдинг” не затвори ту фабрику, како је најавила. На столу су наводно две стратегије – помоћ државе или продаја, преноси Бета. Председник Синдиката запослених у пољопривреди, прехрамбеној и дуванској индустрији и водопривреди Србије Живорад Коларевић, рекао је за ту агенцију да су власници „Митроса” већ имали састанак у Влади Србије и да су разматране те две опције, као и да држава покушава да нађе решење да више од 500 радника не остане без посла.

„Држава је спремана да помогне „Митросу” да настави производњу и да се преоријентише на домаће тржиште, уместо на извоз, а ако се не обезбеди такав договор, покушаће се са продајом те месне индустрије”, казао је Коларевић.

Подсетимо, власници „Митроса” саопштили су да је на основу детаљне анализе пословања, управа приморана да донесе тешку одлуку о обустави производње у привредном друштву. Председник огранка Савеза самосталних синдиката Србије у „Митросу” Милан Смољановић навео је да су власници пре десетак дана обавестили раднике да се гаси производња због лоших финансијских резултата.

„До тада нисмо имали никакве проблеме, плате су исплаћиване на време и на рачуне и ни динара нису закинули на зарадама око 550 радника”, изјавио је Смољановић за агенцију Бета. Додао је да сада власници обећавају и да ће отпремнине исплатити по закону, а преговори тек треба да почну, али да још није саопштен тачан датум затварања те месне индустрије. Синдикат је у фирми, према његовим речима, основан пре годину дана и није било отпора власника. Он је казао да претпоставља да су проблеми настали због више цене меса у Србији него у Европи.

Ово су као један од могућих разлога одлуке аустријске компаније да обустави производњу за „Политику” навели и саговорници добро упућени у дешавања на тржишту меса.

„Герлингер холдинг” у Србији послује од 2016. године, а њихов долазак је, како објашњава један од аграрних аналитичара, био између осталог мотивисан и могућношћу пласмана месних прерађевина на руско тржиште. Компанија је тада добила финансијску помоћ државе од 5,3 милиона евра за субвенционисање запошљавања радника и коопераната. Пре куповине „Митроса” та аустријска фирма већ је имала погоне у Румунији и Мађарској. У Србији је више била оријентисана на продају свежег меса, док је највећи део прерађевина испоручивала у ЕУ. У време најуспешнијег пословања кланица је обрађивала и до 3.000 свиња недељно. Удео „Митроса” на тржишту свежег меса у Србији у то време био је око пет одсто. Проблеми у пословању почињу да се јављају са ширењем афричке куге свиња и немогућношћу да се дође до јефтиније сировине за прераду у Европи. Компанија наводно није успели да се избори са нестабилностима на тржишту око формирања цена које диктирају трговински ланци. И са Русијом је пословање било једно време успешно све док рубља није девалвирала, када је за већину наших произвођача извоз постао мање исплатив.

Како преноси Бета, за нешто више од 13 хектара земљишта са правом коришћења и укупно 36 објеката „Митроса”, аустријски инвеститор платио је 800.000 евра и најавио улагања од десетак милиона евра.

Незванично сазнајемо, да је у савремену кланицу и производни погон уложено и знатно више од планиране инвестиције. Према речима нашег саговорника, већ око годину дана „Митрос” не ради пуним капацитетом, тако да нема ни бојазни да би затварањем погона могло да дође до озбиљнијих поремећаја на тржишту меса.