Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Државе ЕУ више штите произвођаче него купце

Већина грађана ЕУ сматра да су уређаји произведени пре двадесет година трајали дуже. Истраживања су потврдилa да се већина производа највише квари између друге и треће године, баш када истекне обавезна законска гаранција од две године. Управо зато је важно да је на нивоу овог заједничког тржишта обезбеђена строга забрана уграђених кварова и велике казне од најмање четири одсто годишњег промета. Како је изјавила хрватска европарламентарка Биљана Борзан на конференцији за новинаре одржаној поводом резултата завршних преговора о закону о јачању потрошача у зеленој транзицији, ово је велики корак за све грађане ЕУ.

– Годину дана пошто сам написала први текст закона завршили смо преговоре. Резултат је значајна промена о области заштите потрошача и непоштених пословних пракси која ће нашим грађанима олакшати живот и омогућити уштеде – рекла је она. Део у вези с којим су се водиле највеће расправе јесу забране уграђених кварова уређаја јер су поједине државе чланице хтеле да заштите своју индустрију. Борзанова каже да ту није била спремна ни на какве компромисе јер, како је објаснила, „ако врата остану имало одшкринута, индустрија ће наћи начина да заобиђе правило”.

– Пресуде против „Епла”, „Самсунга”, „Нинтенда” и сличних компанија на националном нивоу нису утицале на њихово пословање у читавој ЕУ, због чега мислимо да су јака забрана и прописи кључни – каже Борзанова. Осим опште забране, нови прописи су забранили ажурирања која негативно утичу на уређај, представљање ажурирања као неопходних ако то нису, лажне тврдње да уређај неће добро радити или ће се покварити ако се не користе резервни делови.

– Чак 78 посто наших грађана сматра да на уређају треба да буде истакнуто колики им је рок трајања. На уређајима ће се налазити број година за које произвођач гарантује да ће производи радити без грешке. Такође ће имати ознаке на којима ће бити назначено да је гаранција за све производе две године. Иначе су истраживања показала да 60 одсто грађана ЕУ не зна да имају право на гаранцију иако би требало да им трговци то кажу. Ја сваки дан добијем макар једно питање грађана о гаранцијама. Уз обавезне ознаке у трговинама ће бити и велики постери који ће подсећати грађане на њихово право – каже Борзанова.