Serbia

Epidemija masivno uticala na poslovanje bečkog aerodroma

Beč -- Pandemija koronavirusa i s njom povezana najveća kriza avio-saobraćaja znatno je uticala na poslovne rezultate i bečkog aerodroma (Flughafen Wien).

Foto: Epa, Christian Bruna

Foto: Epa, Christian Bruna

U prvom kvartalu ove godine kriza se drastično odrazila na obrt, ali i broj putnika.

Ograničenja putovanja i ukidanje letova od januara do marta odrazili su se smanjenjem broja putnika na bečkom aerodromu za oko 19 odsto, a u aprilu to smanjenje dostizalo je skoro i 100 odsto.

Obrt je u prvom kvartalu pao za devet odsto, na 161,4 miliona evra, a neto rezultat je umanjen za 36,6 odsto, na 16,1 miliona evra, navodi se u saopštenju aerodroma.

Direktor aeodroma Beč Ginter Ofner poručuje da će aeorodrom u svakom slučaju prebroditi ovu krizu zahvaljujući preduzetim merama štednje, osiguranja likvidnosti, kao što je skraćeno radno vreme svih zaposlenih, smanjenje troškova i odlaganje velikih investicija.

Koliko dugo će ova krizna faza još trajati i kako će se dalje razvijati, prema njegovim rečima, ne može se trenutno proceniti.

"Prve najave avio-kompanija za leto nas čine optimističkim, ali će trebati još vremena dok se avio-saobraćaj ne vrati na nivo poslednjih godina", kazao je Julijan Jeger, drugi direktor bečkog aerodroma.

U prvom kvartalu se broj putnika pozitivno razvijao u januaru i februaru, a nakon toga je pad iznosio "svega" 19 odsto, odnosno oko 4,9 miliona putnika manje.

Isto tako je opao i broj avionskih kretanja za 14 odsto, na 48.613 poletanja i sletanja.

U aprilu je broj putnika pao na 12.632, što je smanjenje od 99,4 odsto, a i kretanja aviona je opalo za 95,8 odsto, dok je kod tereta zabeleženo smanjenje od oko 38,2 odsto.

Football news:

Sterling on the record for goals in a season: we Want to win the Champions League and the FA Cup, otherwise they won't mean anything
Sheffield will finish the Premier League season without defeats from clubs from London. 22 points in 10 games and 5 home wins
Bonucci on Juve's draw with Atalanta: We must look at the result. This is how Championships are won
Sterling surpassed Yaya Toure to become Manchester City's 2nd goalscorer in the history of the Premier League
Gasperini on two penalties for Juve: They are above any rules in Italy. Did we have to cut off our hands?
Sarri Pro 2:2 with Atalanta: We played with one of the best teams in Europe right now
Pep Guardiola: Manchester City have won a place in the Champions League on the pitch. I hope that UEFA will allow us to play