Serbia

EU MOŽDA NE PREŽIVI DO KRAJA GODINE: Nemački politikolog brutalno o zadatku Angele Merkel u sledećih 6 meseci! (VIDEO)

Uprkos mnogim aktuelnim pitanjima, ekonomski „spas“ biće u centru političke agende tokom ovog predsedavanja, izjavio je nemački politolog Aleksandar Rar.

"Verujem da će nemačko predsedavanje već biti uspešno ako na kraju godine Evropska unija, kao ekonomski blok, kao ekonomska organizacija, opstane i ne napusti scenu, ali ko zna, može postati jača?"

Prema njegovim rečima, tokom narednih šest meseci EU mora „pod svaku cenu“ spasiti evropski projekat i neke zemlje članice koje su na rubu bankrota zbog zdravstvene krize.

Iako na početku pandemije Angela Merkel nije želela da odgovori pomoći ugroženoj zajednici, mogućnost bankrota evrozone primorala je da se predomisli, kaže g. Rar.

Stoga će Nemačka tokom svog predsedavanja morati da obezbedi „drugu fazu pandemije“ i oživi evropsku ekonomiju, koja je teško pogođena krizom Covid-19.

Budući da će ekonomski problem biti prioritet, "neće biti dovoljno vremena" da se bavi drugim temama koje je Nemačka ranije obećala: odnosi s Kinom, Rusijom, Afrikom, migrantskim problemom, situacijom sa Turskom ili libijskom krizom i sukobom u Siriji, rekao je specijalista.

Objasnio je da je manevrski prostor EU u tom pogledu ograničen, jer je nestao finansijski potencijal Nemačke i mnogih evropskih zemalja, koje su obično bile angažovane na "sređivanju rupa". "Štampanje" novca zauzvrat će samo oslabiti evropsku ekonomiju, nastavlja Rar.

"Potrebne su nam naporne akcije, plan i solidarnost između svih evropskih zemalja da bismo efikasno zaustavili ekonomsku katastrofu", zaključio je Rahr, naglašavajući da će sa nemačkom Ursulom von der Leien kao predsednicom Evropske komisije "nemačka vizija spasavanja Evrope" biti "gurnuta" u prvi plan.

Kurir.rs/Logicno Foto: Profimedia

Football news:

Raheem sterling: Looking for tickets to Lisbon. From the 10th to the 24th. Retweet if you can help
Pep Guardiola: Gabriel is the best player of matches with Real Madrid
Three heroes of Lyon in the match with Juve – among them the defender, whom the fans drove in the fall
Manchester City and Lyon will meet in the 1/4 final of the Champions League on August 15 at Jose Alvalade
Photo of Pep and Zizou – just a gift for Showsport users
Ronaldo was eliminated so early from the Champions League for the first time in 10 years, although he tried very hard – in the playoffs for Juve, only he scores
Rudi Garcia: to Pass Juventus is a feat. The most pleasant defeat in my career