Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

EULEX demantovao tvrdnje Petra Petkovića

Kosovo

EULEX demantovao tvrdnje Petra Petkovića 2
EULEX demantovao tvrdnje Petra Petkovića 2

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

29. 9. 2023. / 8.38

Ni na koji način nismo bili sprečeni da prisustvujemo ili posmatramo operacije koje je sprovela Kosovska policija u selu Banjska, navode iz Misije EULEX-a

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) negirala je tvrdnje direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića da je odbijeno da učestvuju u istrazi o Banjskoj, kako bi Priština uspela da sakrije dokaze o brutalnom ubistvu dvojice Srba.

"I zašto sada svi ćute? Zašto niko sem predsednika Aleksandra Vučića ne govori o tome da je Kosovska policija bila ta koja je sama obezbeđivala mesto koje je i sama istraživala, a pri tom nije dozvolila EULEX-u da učestvuje u svim istražnim radnjama i skupljanju dokaza na licu mesta“, izjavio je Petković.

Na novinarska pitanja EULEX je ubrzo odgovorio.

"Nakon napada izvršenog na Kosovsku policiju i naknadne intervencije kosovske policije, mobilne patrole Euleksove policijske jedinice/rezervne policijske jedinice, i drugi članovi osoblja Euleksa bili su u bliskom kontaktu sa Kosovskom policijom i stigle su u okolinu manastira Banjska na severu Kosova“, citira KoSSev navode iz pisanog odgovora Misije EULEX-a.

U pusmu se podaseća i da EULEX nema izvršni mandat da vodi istrage.

"U skladu sa svojim mandatom i u granicama koje je dozvoljavala tadašnja bezbednosna situacija, EULEX je pažljivo pratio razvoj bezbednosti tokom čitave operacije Kosovske policije, ostajući sve vreme u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i KFOR/NATO“, ponovili su ranije ocene o bliskoj koordinaciji tri bezbednosne adrese na Kosovu, piše KoSSev.

Navodi se i da je misija takođe pratila i nastavlja da prati aktivnosti kosovskih vlasti u vezi sa napadom, kao što su istrage, zaplene i pretresi.

U noći između subote i nedelje u zasedi na ulazu u selo Banjska na Severu, ubijen je narednik Kosovske policije Afrim Bunjaku, a još tri policajca ranjeno.

U sukobu koji se rasplamsao između policije i naoružane uniformisane grupe za koju se veruje da su Srbi sa Severa, ubijena su najmanje tri navodna napadača, više ranjeno i uhapšeno.

Zaplenjen je arsenal oružja za koji je kosovska policija procenila da vredi 5 miliona evra. Selo je bilo pod opsadom tri dana, a stradala je i imovina manastira Banjska, pre svega kada je naoružana grupa oklopnim vozilom probila zaključanu metalnu kapiju.

Beograd negira odgovornosti i umešanost, uz tvrdnju da su se Srbi sa Severa "pobunili jer nisu želeli da trpe Kurtijev teror i naseli su na njegove provokacije“.

Priština nastavlja da iznosi argumente koje predstavlja kao umešanost upravo srpskih vlasti u "teroristički akt“.

B.G./KoSSev

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com