Serbia

Европом хара нови сој вируса короне

Нова верзија коронавируса, која потиче од шпанских пољопривредних радника, брзо се проширила од летос Европом и сада чини већину нових случајева заразе ковидом19 у неколико земаља. Рецимо, у Великој Британији чини чак 80 одсто новозаражених, пише британски  „Фајненшел тајмс”.

Међународни тим научника, који раде на праћењу вируса кроз његове генетске мутације, описао је необично ширење верзије коронавируса, назване 20А.ЕУ1, у истраживачком раду који ће бити објављен у четвртак.

Њихов рад сугерише да су људи који су се враћали са одмора у Шпанији имали кључну улогу у преношењу вируса широм Европе, постављајући питање да ли би други талас, који је управо погодио континент, био мањи да су туристи на аеродромима и другим саобраћајним чвориштима детаљнији прегледани.

С обзиром да свака варијанта вируса има свој генетски потпис, може се пратити до места на коме је настала.

- На основу ширења 20А.ЕУ1, чини се јасним да мере превенције ковида 19 често нису биле довољне да зауставе даљи пренос нових сојева вируса овог лета, рекла је Ема Ходкрофт, генетичарка са Универзитета у Базелу и вођа студије која тек треба да буде објављена у научном часопису.

Научни тимови у Швајцарској и Шпанији сада убрзано испитују понашање ове верзије коронавируса како би утврдили да ли је можда смртоноснији или заразнији од осталих сојева.

Др Ходкрофт, међутим, наглашава да „нема доказа да је брзо ширење овог соја последица мутације која повећава пренос или утиче на клинички исход након инфекције”. Али она додаје да се 20А.ЕУ1 разликује од било које верзије вируса Сарс-Цов-2 на коју је раније наишла.

„Нисам видео ниједну верзију са таквом динамиком док у Европи нисам погледала геномске секвенце коронавируса, рекла је др Ходкрофт.

Тимови посебно сарађују са виролошким лабораторијама како би утврдили да ли 20А.ЕУ1 носи одређену мутацију „шиљастог” протеина који вирус користи за улазак у људске ћелије, што би могло променити његово понашање.

Сви вируси развијају мутације - промене у свом генетском коду - које се могу груписати у нове варијанте и сојеве. Идентификована је још једна мутација Сарс-Цов-2, названа Д614Г, за коју се верује да вирус чини заразнијим.

Нова верзија вируса, која има шест препознатљивих генетских мутација, појавила се међу пољопривредним радницима на североистоку Шпаније у јуну и брзо се проширила међу локалним становништвом, наводи се у студији.

Истраживачи су закључили да је „ризично понашање” туриста у Шпанији - попут игнорисања смерница физичке дистанце - које се „и даље наставља” помогло ширењу новог соја вируса.

Истраживање је открило да је нова верзија вируса чинила више од осам од десет случајева у Великој Британији, готово исто толико у Шпанији, 60 одсто у Ирској и до 40 одсто у Швајцарској и Француској, наводи „Фајненшел тајмс”.

Football news:

Real Madrid - the first La Liga club in the XXI century, which was awarded 5 penalties in a month
Real Madrid conceded 5 goals from penalties in the last 3 rounds of La Liga
Simeone Pro 1-0 with Valencia: They had the best goalkeeper. Atletico need to continue playing the same way
Salzburg scored 8 goals in the Austrian League match. Game with Lokomotiv on Tuesday
Juve have not won any of their three Serie A matches without Ronaldo
Scott Micromini: Pogba is misunderstood. This is an amazing player, his failures fanned
Andrea Pirlo: Ronaldo is an additional advantage, but Juve must play their own football without him