Serbia

GDE JE DANAS ESKOBAROVA ŽENA? Marija se udala sa samo 15 godina, a nakon Pablove smrti život joj je postao PAKAO

Mito ili smrt, ili na španskom “plata o plomo” je način na koji je Pablo Eskobar držao celu Kolumbiju u šaci. Radilo se o ultimatumu koji je postavio svakom policajcu ili bilo kome drugom ko bi mu stao na put. U prevodu, mogli su da biraju da li hoće da učine ono šta Pablo želi ili da prime srebrni metak. O Eskobarovom gangsterskom životu se zna dosta toga, a ono što i dan-danas privlači pažnju, osim njegovog novca je i njegova supruga Marija.

Kao dečak je krao nadgrobne spomenike

Osim kokaina, za uspeh Pabla Eskobara zaslužni su odanost, nasilje i mito. Na tim je temeljima on gradio svoje carstvo - kartel Medelin, koji je tokom osamdesetih svaki dan samo u Sjedinjene Američke Države krijumčario 15 tona kokaina.

Većina se odlučila za “plomo”, i omogućila je mladiću iz kolumbijskog gradića Rionegro da u svojim rukama drži 80 odsto svetske trgovine kokaina. O neverovatnom životu najpoznatijeg i najbogatijeg dilera drogom na svetu snimljena je Netflixova serija "Narocs" koja je zaludela svet.

Danas, skoro tri decenije nakon njegove smrti CIA još uvek traži njegove tajne zalihe, pa je lako zamisliti da je brak sa takvim čovekom zaista priča za sebe. Nezaustavljiv vodopad novca koji se sliva, svi oko njege previše uplašeni da mu kažu ne na svaki njegov hir? Pa, i nije bilo baš tako.

Foto: Profimedia / RAS Srbija

Naime, dok serija "Narcos" možda predstvalja njegovu ženu Mariju Viktoriju Henao kao odanu i proračunatu partnerku svom supurugu, potrebno je razdvojiti stvarnost od fikcije.

Dok je Eskobar bio sin skromnog farmera i učiteljice, Marija "Tata Eskobar" zapravo potiče iz dosta prestižnije porodice. Imala je samo 13 godina kad su se upoznali, a udala se sa 15. Budući da je još bila i punih 11 godina mlađa od Pabla, možete zamisliti koliko je njena porodica bila oduševljena celom pričom.

Pokušali su da ih spreče da se viđaju, smatrajući ga previše prostim za Mariju.

Međutim, ona je bila tvrdoglava i buntovna, a njene reči zašto se udala kasnije je prepričao njihov sin: "Zaljubila sam se u njegovu želju da pomaže drugim ljudima i njegovu empatiju za one u nevolji. Nas dvoje smo se vozili u siromašne krajeve i sanjarili o tome kako ćemo tamo da gradimo škole za siromašne".

Od samog početka, on je uvek bio džentlmen. Iz toga može da se zaključi kako Marija baš i nije bila upućena u planove kriminalnog osvajanja sveta svog muža.

Mnogo prevara

Iako se pretpostavlja da su se voleli, to ne znači da Pablo Eskobar nije žudeo za drugim ženama "sa strane".

I ne samo to, on je navodno imao brojne afere, najčešće sa mnogo mlađim ženama. Među ljubavnicama kralja kokaina spominje se novinarka Virgina Valejo, koja je sa njim imala vezu koja je trajala pet godina, a hvalila je njegov šarm, harizmu, strast, ljubavničke sposobnosti, ali i njegovu okrutnost u svojim memoarima iz 2007. sa naslovom "Loving Pablo, Hating Escobar" (Volela sam Pabla, mrzela sam Eskobara).

Marija Viktorija Hena Foto: youtube
Marija Viktorija Hena

Stalno u bekstvu

Nakon Eskobarobe smrti, Marija i njihova deca pobegli su u Buenos Ajres, bojeći se odmazde rivalskih narko kartela. Argentina im je dala azil i ona je promenila svoje ime u Marija Isabel Santos Cabalero. Pre toga, porodica je otputovala u Mozambik, a čak su i Vatikan molili za pomoć, ali su bili odbijeni.

Čak i sa novim identitetom, život u Argentini nije bio jednostavan. Satima nakon što je javno otkrivena njihov boravak u toj zemlji 1999. godine, Marija i Huan Pablo su uhapšeni pod optužbama za pranja novca.

Ne želeći da se odreknu svog luksuznog života i navodnih 1 milijarde dolara koje su imali od poslova sa narko kartelima, izvukli su se bez posledica.

Detektivi su kasnije rekli da ih ne bi uhapsili tako rano da njihovi identiteti nisu bili razotkriveni. Marija je, s druge strane, tvrdila kako je cela istraga i hapšenje bilo politički motivisano.

Na kraju - neizvesnost

Nakon slučaja u Argentini, Marija je ostala neka vrsta misterije. Niko zapravo ne zna gde je ona danas, što je za nju samu verovatno odlična stvar. Budući da dvoje njene dece i dalje žive u Argentini, postoji dobra šansa da ona još uvek živi tamo, pritajena, a možda i operisana.

Postoje i neke tvrdnje kako se ona pod drugim identitetom preselila u Severnu Karolinu, u SAD. Njeno zadnje pojavljivanje u javnosti bilo je u dokumentarcu iz 2009. godine "Sins of my father", sa kojim je Huan Pablo tražio iskupljenje za ponašanje svog oca.

Kažu kako iza svakog moćnog muškarca stoji velika žena, ali budući da ona i više od 20 godina nakon njegove smrti živi pod pseudonimom, jasno je kako je Marija i cela njena porodica platila ogromnu cenu za kriminalan životni stil koji je Pablo odabrao.

Više od svega, Marijin život otkriva nam da biti žena gangstera nije nimalo toliko glamurozno koliko se prikazuje u filmovima - već se pre svodi na osvrtanje preko ramena i skrivanje celog života.

Football news:

Dembele was late for Barcelona training. Koeman demands to arrive at the base an hour before class
Chris Waddle: I Don't see Manchester City Winning the Premier League this season
Lewandowski and Kuizans laughed at rumors of a conflict in training
Kevin-Prince Boateng signed a contract with Monza Berlusconi until the end of the season
Ex-Manchester United player Raphael: van Gaal is one of the worst people I've worked with. I was told that he doesn't like Brazilians
Rebic dislocated his elbow and may miss several Milan matches
Manchester United will work on Sancho's transfer until the transfer window closes