Serbia

Годишњица страдања Хирошиме и Нагасакија

Ове године, 6. и 9. августа свет обележава два стравична догађаја, вероватно најужаснија које су људски ум и рука могли да изведу. Тих дана, пре 75 година бачене су атомске бомбе на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки. Ужаси рата, посебно онима који га нису непосредно осетили, заиста су незамисливи. Дилеме пред којима су се тада  налазили војни стратези тешко су схватљиве, а њихове одлуке, посебно са ове временске дистанце, није захвално коментарисати.

Градови Хирошима и Нагасаки у историју су ушли због начина  на који су уништени, остављајући за собом нам живу, стравичну слику апокалипсе!

Атомске бомбе које су сатрле ове градове показале су куда би свет одвела њихова поновна употреба. Демонстрације нуклеарног оружја на војним парадама, детонације на полигонима у пустињама и у дубинама океана, ни приближно не пружају тако убедљиву слику људском уму. Било је много кризних ситуација, посебно током деценија хладног рата, када су војни и политички умови две суперсиле размишљали и о употреби атомског оружја! Много је података већ познато, а свакако ће бити нових, ужаснијих, али се од тога одустало у последњем тренутку. Седамдесете године прошлог века биле су веома бурне! Деведесете су донеле велике геополитичке и војне прерасподеле светске моћи! Да ли су велике силе олако прихватале поразе или су моћни маршали мирно посматрали распад империја!?

Кад је реч о употреби данас далеко убитачнијих хидрогенских бомби ефекат би погубан по читаву планету Земљу. Сенке Хирошиме и Нагасакија лебде изнад наше планете. Нисмо ни покушали да им одамо почаст!

Микиша Михаиловић,
Аранђеловац

Football news:

Bayern could give Nübel a loan deal if Ulreich stays at the club
Former Italy striker Pazzini is Interested in Spezia. He is 36
Cherevchenko about Khimki: we will work both tactically and physically. Need to tighten up the team
Milan have agreed a transfer of the forward Bude-Glimt Hauge for 5 million euros. He scored them in the Europa League
Juventus offers Khedira 3 million euros for breaking the contract. The German demands 6 million
Tottenham are ready to sell Voigt for 10 million euros and increase the offer for Skrinjar to 45 million
Bellerin on 1:3 with Liverpool: Arsenal could have drawn or won