Serbia

"Gospodo Titovi pioniri i skojevci, ko je sledeći - Njegoš"

Podgorica -- Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović komentarisao zahtev za uklanjanje postera Svetog Save iz kabineta gimnazije u Kotoru.

Mehaniq/Depositphotos

Mehaniq/Depositphotos

Prema njegovim rečima, to je prvi korak, a naredni je, kako dodaje, uklanjanje Njegoša, zato što je bio pravoslavni mitropolit.

Radunović je na svom fejsbuk profilu napisao da je uklanjanje postera Svetog Save "tek početak šovinističkog pira, ali i poručio: "Zakasnili ste, gospodo, nema više uslova za vašu Kristallnaćt. Ovo je nova stara Crna Gora, na koju ćete morati da se naviknete".

Naveo je da je sledeći korak po istom obrascu, uz isto obrazloženje, zahtev da se uklone posteri Njegoša, jer je bio pravoslavni mitropolit.

"Gospodo Titovi pioniri i skojevci, niko od vas ne traži da se iz škola uklone, recimo, slike Vladimira Nazora, kojem na čelu sija petokraka, ideološki simbol, ali vam smetaju narodni učitelji, prosvetitelji i književnici iz naše istorije, koji su u tim vremenema mogli biti samo sveštenici ili članovi kraljevskih porodica, jer je pismenost bila slaba ili je nije bilo medju običnim narodom".

Podsetio je da je, kako je naveo, taj Rastko Nemanjić, kojeg bi inspektorka Magdelinić da protera iz kotorske gimnazije, ustanovio jednu od prvih eparhija, tu, na Prevlaci, pri 800 godina, na pet km vazdušne linije od ove škole.

"Tada preci Josipa Broza, Karla Marksa i Andreja Nikolaidisa nisu znali ni da Kotor i Boka uopšte postoje. U kotorskim školama se Sv. Sava slavio mnogo pre nego što su se preci 95 odsto današnjih stanovnika Crne Gore opismenili", napisao je Radunović.

Ovo više nema veze sa politikom, nego sa zdravim razumom, poručio je Radunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Football news:

PSG sees Adeyemi as Mbappe's replacement. The 19-year-old striker is also Interesting to Bayern, Real Madrid and Liverpool
Tuchel about the League Cup: Every tournament is important, we do not prioritize. Chelsea always plays to win
Miranchuk looks like a foreign body. It would be better to let him go back to Russia. Italian journalist about Atalanta midfielder
Barcelona's priority is Klopp's appointment. His contract with Liverpool is until 2024
Milan is ready to more than double Teo's salary to 3.5 Million euros a year
Al-Sadd Xavi has not lost 34 matches in the Qatar League - this is a club record. The league record is 41 games
Nagelsmann about Hernandez: He is in a good mood, there is no feeling that he is worried about prison