“Gradove građankama” za rodno odgovorno urbano planiranje 1Foto: Promo

Cilj projekta je analiza domaće prakse urbanog planiranja iz rodne perspektive, na osnovu koje će biti izrađen vodič za planere i građane za ko-kreaciju rodno-senzitivnih gradova i javnih prostora dostupnih svima.

Uloga urbanog planiranja je zaštita javnog interesa i obezbeđivanje fer i ravnopravnog pristupa javnim gradskim površinama.

Iako se percipira kao rodno-neutralna disciplina, kroz istoriju vidimo da su gradski prostori i sistemi prilagođeni muškim potrebama, navikama, pa i anatomiji.

Iako u mnogim sredinama broj žena i višestruko prevazilazi broj muških stanovnika, fizički, ali i socijalno, gradovi su koncipirani tako da odgovaraju muškom iskustvu.

Da bi se postigla suštinska prostorna, ekonomska, kulturna i ekološka ravnopravnost u gradovima, urbano planiranje mora da uvrsti i alate za analizu i procenu specifično ženskih perspektiva, kao i potrebe i iskustva svih grupa koje rade, žive i koriste javne prostore u urbanim sredinama.

Iako urbano planiranje u Srbiji ima dugu tradiciju, poslednjih decenija ova disciplina je zbog nedostatka resursa, znanja i političkih uticaja izgubila moć da štiti javni interes.

To je smanjilo kapacitete planera i pojačalo ulogu drugih učesnika u ovim procesima: gradskih vlasti, investitora, nevladinih organizacija ali i javnosti.

Zagovarajući participaciju građana u svim fazama urbanog planiranja, ŽAD kao jednu od prvih aktivnosti projekta, sprovodi anketu koja treba da ispita stavove građanki i građana Srbije o doživljaju i načinima korišćenja javnih gradskih prostora, ali i da podigne svest najšire javnosti o gorućoj potrebi za promenom. Zbog novonastale epidemiološke situacije anketa će se sprovoditi onlajn.

Naredni korak istraživanja odigraće se 8. oktobra na Mikser Festivalu 2020 gde će se u okviru Mikser razgovora na jednom mestu naći stručnjakinje i stručnjaci iz različitih disciplina blisko vezanih za temu, kako bi se preispitali i predstavili interesi i mogućnosti građanki i građana, struke i upravljačkih struktura.

Informacije koje budu prikupljene ŽAD će upotrebiti za kreiranje svojevrsnog vodiča koji će predstavljati izazove i potrebe svih društvenih grupa jedne urbane sredine, sa posebnim akcentom na potrebe žena i senzitivnih grupacija.

Priručnik će sadržati alate i preporuke namenjene ne samo ekspertima, već svim korisnicima gradske infrastrukture.

ŽAD će takođe održavati edukativne radionice za planere i arhitekte kako bi se stečena znanja i preporuke što lakše i u što kraćem roku implementirale u podrazumevanu praksu u planiranju javnih gradskih prostora.

Priručnik će biti komplementaran sa UN ciljevima održivosti, kao i smernicama za rodnu ravnopravnost u urbanom razvoju.

Finalna verzija dokumenta biće pripremljena i predstavljena javnosti krajem 2020. god, na godšnjoj manifestaciji dodele nagrada udruženja ŽAD istaknutim predstavnicama struke koje se zalažu za unapređenje arhitektonske i urbanističke struke u Srbiji.

Organizatori pozivaju na učešće u anketi kako bi na taj način građani dali svoj doprinos budućim gradovima koji će biti po meri svih: za anketu možete kliknuti ovde.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.