Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Грчка ће интеграцијом илегалних миграната надоместити мањак радне снаге

АТИНА – Грчка конзервативна влада ради на плану за интеграцију стотина хиљада миграната без докумената, како би попунила недостатак радника у области пољопривреде, грађевинарства и туризма, рекли су данас званичници Министарства за миграције.

Како је рекао ресорни министар Димитрис Каиридис, нови предлог би омогућио да се 300.000 миграната, за које се процењује да већ живи илегално у Грчкој, запосли у појединим секторима, преноси Ројтерс.

„Морамо да видимо шта да радимо са људима који су већ у нашој земљи, без стварања могућности за друге да дођу илегално”, рекао је Каиридис, али није изнео даље детаље о плану, који је још увек у раној фази.

Очекује се да ће Каиридис званично представити иницијативу на седници владе следећег месеца.

Министар пољопривреде Лефтерис Авгенакис рекао је да је у разговорима са Министарством за миграције како би био решен овај проблем, јер је Грцима је традиционално потребно око 180.000 земљорадника сваке године.

То се попуњава радницима из Албаније, Бангладеша, Индије и Египта, али су бирократска кашњења довела до мањка радне снаге, јавља Танјуг.

Као и друге европске земље, Грчка се током пандемије корона вируса суочила са егзодусом радника, како домаћих, тако и легалних имиграната, од ​​којих се многи никад нису вратили.

Грчка је заузела оштар став по питању миграција доласком на власт премијера Киријакоса Мицотакиса, који је први пут изабран 2019. године, када је појачао граничне страже и патроле на свом копну и мору границе, како би зауставио придошлице.

Ова балканска земља од 11 милиона људи одавно привлачи хиљаде миграната са Блиског истока, Азије и источне Европе који траже посао и бољи живот, а многи од њих на крају раде на црно годинама, углавном на фармама или у грађевинарству.