Serbia

HAKERI OPRALI PARE KUPOVINOM 20 NEKRETNINA U SRBIJI! Novi detalji iz istrage spektakularne sajber-prevare "teške" 70 miliona dolara

Potom su novac uložili u kupovinu najmanje 20 nekretnina po Srbiji, koje su nakon hapšenja hakera privremeno oduzete!

Ovo su najnovija saznanja iz istrage spektakularne sajber-prevare koju srpski istražitelji vode zajedno sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI).
- Američki FBI je pratio tokove novca i utvrdio da srpskim hakerima pare ležu na račune uglavnom iz Filipina i Australije. Kao vođa ove grupe označen je Kristijan K., koji ima srpsko i australijsko državljanstvo, a njegova majka je imala u Australiji otvoren račun sa kog mu je uplaćivan novac u Srbiju. Zato se i ona sada sumnjiči za učestvovanje u organizovanoj kriminalnoj grupi. Osim toga, Kristijanova žena je Filipinka i u devetom je mesecu trudnoće. Ona je takođe uhapšena u julu u Nišu zajedno s mužem i trenutno su oboje u pritvoru - objasnio je naš izvor.

Prema njegovim rečima, hakeri se nisu razbacivali novcem kako ne bi privlačili pažnju na sebe, pa su živeli skromno i vozili polovne automobile, vredne po nekoliko hiljada evra.
- Međutim, poslednjih godina su od para koje su stizale iz Filipina i Australije kupili najmanje 20 nekretnina u Beogradu, Nišu, Sremskoj Kamenici... Sve te nekretnine su privremeno oduzete - rekao je naš sagovornik.

Reuters

Podsetimo, osumnjičeni hakeri se terete da su od 2011. napravili najmanje 40 lažnih digitalnih platformi (investicionih portala), preko kojih su trgovali nepostojećim kriptovalutama. Na tim lažnim platformama predstavljali su se kao "svetski tržišni lideri u binarnim opcijama" i nudili su investitorima kriptovalute upola cene. Ubeđivali su ih da imaju kompjuterske pogone za proizvodnju (takozvano rudarenje) bitkoina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indiji, Maroku, Meksiku i Kini, ali sve je bila čista prevara. Čim bi investitori uplatili novac za bitkoine, hakeri bi zatvorili digitalnu platformu i otvorili novu.

Pošto je najviše prevarenih iz američke savezne države Teksas, vlasti SAD zatražile su od Srbije izručenje uhapšenih hakera.

Football news:

Griezmann has 4 goals in his last 6 games for Barcelona
Braithwaite has scored 4 (3+1) points in Barca's last 2 games. He had not scored in 13 games before
Sami Khedira: If I could move to a Premier League club, I would be happy
Lokomotiv-Salzburg match in the Champions League will be served by the Turkish team of referees
Philippe Coutinho: I am forever grateful for the chance to play for Liverpool in the Premier League. Now focused on Barca
Mijatovic on Real Madrid's loss: Zidane must improve. The team didn't know Alaves' strengths
Frank Lampard: I Respect Mourinho. There will be no results like his if you are not a talented coach