Serbia

HAOS U BELORUSIJI: Demonstranti krenuli na policiju kamenicama i flašama, ovi odgovorili suzavcem i svetlećim granatama

U Kalvarijskoj ulici u centru beloruske prestonice okupilo se nekoliko desetina ljudi, a policija pokušava da ih rastera suzavcem i svetlećim granatama. Međutim, građani nezadovoljni rezultatima predsedničkih izbora nastavljaju u grupama da pristižu u centar grada. Policija pokušava da spreči njihovu veću koncentraciju na jednom mestu.

Situacija je napeta i u Brestu. Tamo je policija izašla sa štitovima i sukobila se sa demonstrantima. Bačene su svetleće granate, dok demonstranti bacaju na policiju kamenice, prazne flaše i kante za smeće. Čuju se eksplozije. Narod se ne povlači. Policije je oko 50, a demonstranata oko 2.000. U Brest stiže policijsko pojačanje, javlja Sputnjik.

Ministar unutrašnjih poslova Belorusije Jurij Karajev je izjavio da MUP Belorusije neće dopustiti destabilizaciju situacije u zemlji.

„Saopštavamo da nećemo dopustiti destabilizaciju situacije u zemlji, za šta imamo dovoljno snaga i sredstava. Upozoravamo da će bilo kakvo narušavanje zakona biti zaustavljena, a krivci će snositi odgovornost prema zakonu“, istakao je ministar.

Ranije je saopšteno da je policija počela da hapsi potencijalne učesnike protesta opozicije kod spomenika Pobede u Minsku.

Podsetimo, u Belorusiji su u nedelju održani predsednički izbori na kojima je pobedu odneo predsednik države Aleksandar Lukašenko. Nakon zatvaranja biračkih mesta u više beloruskih gradova počeli su masovni protesti. Demonstranti u centru Minska postavili su barikade od kanti za smeće. Policija je na njih ispalila suzavac, vodene topove i svetlosne granate i potisnula demonstrante iz centra grada.

BELA KUĆA: Zabrinuti smo

Bela kuća saopštila je danas da je "jako zabrinuta" ponovnim izborom dosadašnjeg predsednika Aleksandra Lukašenka u Belorusiji, na izborima sa spornim ishodom zbog kojeg su izbile demonstracije suzbijene veoma grubo.

"Pozivamo belorusku vladu da poštuje pravo na mirno okupljanje i da se uzdrži od upotrebe sile", rekla je na konferenciji za novinare portparolka Bele kuće Kejli Makinani.

"Zastrašivanje opozicionih kandidata i pritvaranje mirnih demonstranata i novinara stavilo je mrlju na izborni proces", dodala je ona.

Kurir.rs/Sputnik/Tanjug

Football news:

Klopp did not like the applause on the Liverpool bench after the removal of Christensen
Barcelona and Wolverhampton can agree to transfer Semedu for 30 million euros plus bonuses
Cesc Fabregas: Mane is the best player in the Premier League
Benzema played his 350th game for Real Madrid in La Liga
Atletico are in talks with Arsenal to buy out Torreira
Kulusevski scored with the sixth touch and the first shot for Juve-this is crucial in the debut victory of coach Pirlo
Real Madrid was the first in La Liga to release 4 players born in the 2000s