Serbia

HRANA POSLE KOJE STE I DALJE GLADNI Problem nije u količini, već u vrsti namirnica koje konzumirate

Mnogi osećaju glad i to u veoma brzo nakon obroka. Problem nije u količini hrane koju konzumirate, već u vrsti namirnica. U nekima od njih, čak i u onim zdravima, nedostaju određene belančevine i vlakana koja pružaju osećaj sitosti.

Jednostavnom zamenom ili pripremanjem hrane na drugačiji način može da postignete potpuno suprotan efekat, piše Bright Side.

Ceđeni sok

Ceđeni sok od pomorandže je zdrav za organizam, alimože podstaći glad. To je zato što mu nedostaje važan deo voća koji je je hranjiv, a to su vlakna.

Osim toga, može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi što na kraju dovodi do naglog spuštanja, a time i do osećaja gladi. Voda sa komadićima voća u ovom slučaju je bolji izbor.

Jogurt s niskim procentom masti

Jogurti sa manje masnoća jesu zdraviji, ali nisu dovoljni da zasite, pa biste ubrzo mogli da osećate glad. Jogurt poput grčkog ima dovoljno belančevina koje će vas zasititi.

Pločice od žitarica

Pločice od žitarica su dobar izbor za laganu užinu, ali iako imaju malo kalorija mogle bi da dovedu do osećaja gladi zbog procenta šećera i ulja. Radije posegnite za bademima, lešnicima i drugim orašastim plodovima, prenosi N1.

Sir

Mnogi mlečni proizvodi poput sira imaju takav efekat da nakon njihovog konzumiranja samo želimo još. Dobra zamjna je skuta ili albuminski sir koji ima puno proteina, a i dalje je niskokaloričan.

Način pripreme jaja

Jaja su uopšteno posmatrano hranjiva, ali mnogi izbegavaju žumanca kako bi uneli manje kalorija. Žumanca sadrže masti koje zasite, a ujedno pomažu da se lakše apsorbuju hranjive supstance iz jaja.

Pomfrit

Prženi krompirići su puni soli i trans masti koji utiču na hormone u želucu koji su zaslužni za osećaj sitosti. Dodavanjem kečapa koji sadrži kukuruzni sirup sa visokim procentom fruktoze u ovom slučaju samo pogoršavamo stvari. Bolja opcija je kuvani krompir, jer kuvanjem u vodi neće nestati vitamini i skrob kao kod prženja. Lakše ćete utoliti glad, a i unećete i manje kalorija.

Žvakaća guma

Mnogi su uvereni da će žvakanjem žvakaćih guma sami sebe prevariti i umisliti da jedu, a pritom neće unositi kalorije. Takav trik zapravo daje suprotan efekat. Želudačni sokovi se usled žvakanja pripremaju za obrok, pa se automatski javlja i osećaj gladi.

Jabuke

Voće će uvek zasititi, ali ne i jabuke ako se jedu same. One podižu nivo glukoze i brzo se vare, pa se samim time brže oseti glad. Dodajte im proteine, poput orašastih plodova i upotpunite jelo.

Pahuljice

Pahuljice su često pravljene uz pomoć šećera i veštačkih zaslađivača, i nemaju vlakana i proteina koji su važni za održavanje nivoa šećera u krvi na početku dana. Zobena kaša je bolji izbor zahvaljujući visokom procentu vlakana i sposobnosti upijanja vode.

Football news:

Messi, Beckham, Robben, Figo and best are among the contenders for the title of best right-winger in history (France Football)
The Valenciennes goalkeeper said the Sochaux player bit him. He replied that he wanted to hit the goalkeeper with his head for racism
Azpilicueta about Kep: Sometimes everything goes against you. To overcome this, you need character
In memory of the beheaded teacher, all matches of the French championship will begin with a minute of silence
Klopp on van Dijk: we will wait for him like A good wife waiting for her husband from prison
Maguire and Cavani did not fly with Manchester United for the match against PSG
Italy is a view in Fortuna. The team plays in the second Bundesliga