Serbia

Hrvatsku čeka "crni Božić"? Projekcija broja umrlih

Zagreb -- U skupštinskoj raspravi o kaznama za maske i zabave u Hrvatskoj na udaru je bio ministar Vili Beroš.

Foto: Tanjug/Mark Lambie/The El Paso Times via AP, File

Foto: Tanjug/Mark Lambie/The El Paso Times via AP, File

Njega je opozicija napala da je nesposoban da brineo zdravlju nacije o čemu najbolje govori da je Hrvatska po broju zaraženih i umrlih jedna od najgorih zemalja EU.

Na upit Sandre Benčić iz Zeleno-leve koalicije oseća li se politički odgovornim za nastalu situaciju, odgovorio je kako je lako biti general posle bitke te da se balansiralo između očuvanja zdravlja i ekonomske aktivnosti.

Na pitanje SDP-ovca Arsena Bauka nije li se ovakav rast zaraženih mogao predvideti, ministar Beroš je odgovorio kako se to nije moglo matematički odrediti.

Rast zaraženih mogao se matematički prognozirati

Ovakav rast zaraženih i umrlih mogao se upravo matematički odrediti i davno su ga već odredili i prognozirali brojni naučnici i epidemiolozi i to dok se on još mogao sprečiti, piše hrvatski sajt RTL.

Nije tajna ni za Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odakle su i dobili njihovu neslužbenu procenu broja umrlih i računicu po kojoj do nje dolaze.

Naime, kako kažu u Zavodu najjednostavnija se pokazala jednačina koja uzima u obzir nekoliko jednostavnih činjenica.

Prva je vreme od zaraze do smrti, i pokazalo se da je u proseku to tri sedmice.

Druga činjenica je procenat umrlih od registrovano zaraženih osoba. Praksa je pokazala da je to oko 2 odsto.

Kako bi izbegle oscilacije na dnevnom nivou u Zavodu koriste sedmični prosek umrlih i zaraženih.

Hrvatsku čeka 'crni Božić'

Dakle, u sedmici od 19. do 25. oktobra u Hrvatskoj je ukupno bilo 10.407 novih slučajeva, a tri sedmice posle 217 umrlih od kovida što je 2 odsto.

U ssedmici iza toga registrovano je ukupno 14 hiljada slučajeva, a tri sedmice posle bilo je 271 umrlih što je 1,9 odsto.

Početkom decembra 14,5 hiljada slučajeva, tri sedmice posle 388 preminulih odnosno 2,6 odsto.

Na osnovu prošlonedeljnih brojki od gotovo 21 hiljade korona zaraženih tako možemo, nažalost, doći do crnih predviđanja za sedmicu uoči Božića kada bi, po ovim projekcijama, moglo biti 418 preminulih, a kako izgleda da će i ove sedmice biće slično slučajeva.

Nažalost za Božić i Novu godinu matematika je prilično jasna. Još više preminulih.

Football news:

Frank Lampard: Back in December, Chelsea were in great shape. I am concerned that we lost it so quickly
Rodgers on Leicester's fight for the championship: It's too early to say, but in the first half of the season we played consistently and at a high level
Only in one season in the Abramovich era did Chelsea score fewer points after 19 rounds than they do now. Then Mourinho was sacked after 16 games
Werner has not scored in 11 games in the Premier League. He has 1 goal in his last 15 games for Chelsea
Manchester United are ready to offer 12 million euros for defender Lance Medina. In September, he was called up to the Argentina national team for the first time
Player Eibar Enric and defender Girona Luna were sentenced to 2 years in prison on probation for publishing a video of a threesome
Bayern will play Egypt's Al-Ahly or Qatar's Al-Duhail in the Club World Cup semi-finals