Serbia

HUTI RAKETAMA GAĐALI POMPEA?! PREKO OVOG AMERI NEĆE PREĆI, Bliski istok ključa, može li ovo proći bez odmazde?! SAD ZA SVE KRIVI IRAN!

Lokalni izvori izvestili su o teškim eksplozijama i pokušajima presretanja raketa na nebu iznad grada Janbu na zapadu Saudijske Arabije i na obali Crvenog mora.

Neki lokalni izvori prijavljuju teške raketne napade jemenskog pokreta Ansaralah na luku Janbu, ali zasad nema pouzdanih informacija o količini štete. Takođe, neki lokalni izvori izvestili su o viđenju i uništavanju tri rakete na nebu. Trenutak uništenja jednog od projektila nad lukom Janbu je snimljen i objavljen na društvenim mrežama.

- Sistemi protivraketne odbrane Saudijske Arabije Patriot bili su u visokoj pripravnosti u gradu Janbu na Crvenom moru ujutro 21. februara, nakon što su balističke rakete gađale naftnu infrastrukturu državnog diva Saudi Aramko. Prema oružanim snagama Saudijske Arabije, raketni napad jemenskog pokreta Ansaralah uspešno je odbijen - pišu saudijski mediji.

Prema zapadnim medijima, raketni napad se podudara s boravkom u Rijadu američkog državnog sekretara Majka Pompea, koji je stigao u Saudijsku Arabiju kako bi razgovarao o neutralizaciji iranskog "agresivnog ponašanja" u regiji.

Huti se smatraju najbližim saveznikom Teherana u južnom delu Arapskog poluoostrva, a neki su balistički lanseri, koji su se u jednom trenutku nalazili u njihovom arsenalu, navodno isporučeni iz Irana.

UZBUNA! AMERI MOBILIŠU AGENTE, KREIRAJU SKANDALE IZ BUGARSKE! Cilj je izazvati svađu sa Rusijom, SRBIJA MORA BITI KRAJNJE OPREZNA!

Saudijski lučki grad Janb smešten je na gotovo 1000 km od mesta lansiranja u Jemenu, što znači da su Huti koristili složene raketne sisteme, verojatno „Burkan 2". Navedeno je da su jemenski borci lansiranje proveli iz regije Sana, šireg područja glavnog grada siromašne arapske države.

- Kraljevska protivvazdušna odbrana presrela je balističke rakete koje su pobunjenici podržani od strane Irana lansirali u smeru gradova Saudijske Arabije - navodi se u izjavi vojnog zapovedništva vehabijske monarhije.

- Rakete su lansirane sistemski i namerno na način da pogode gradove i civile, što predstavlja grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava - žali se Rijad koji od 2015. provodi genocidnu kampanju protiv siromašnog Jemena, ogorčen na pokret Ansaralah, koji je proterao oktroiranog „predsednika" Mansurda Hadija i njegovu svitu u Saudijsku Arabiju.

AMERIČKI DRON POLETEO KA AVIONU ŠOJGUA, SRBIJA ODMAH PODIGLA MIGOVE! Bugari otkrili šta se dešavalo na povratku Putinovog zamenika u Rusiju!

Podsetimo, vazdušni napad na objekte nacionalne naftne kompanije Saudi Aramko, kojeg su 14. septembra 2019., prema glavnoj verziji, izveli jemenski Huti, gotovo prepolovio količinu proizvodnje nafte u vehabijskoj monarhiji. Nakon napada je Saudi Aramko bio prisiljen smanjiti proizvodnju za 5,7 milijona barela dnevno, što je više od polovine dnevne proizvodnje kraljevstva. Napadi su narušili ne samo proizvodnju nafte, već i saudijski izvoz sirovina. Tada je oko deset dronova sudelovalo u napadu na naftna postrojenja u područjima polja Abkayk i Kurais, kao i postrojenja za rafinerije nafte koja se nalaze u njihovoj blizini na istoku Saudijske Arabije.

Odgovornost za napade SAD i Saudijska Arabija pripisale su Iranu, uprkos konferenciji za novinare na kojima je jemenska republikanska garda i Huti, koji su saveznici, prikazali svoj arsenal, sposoban za sprovođenje takvih napada.