Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

ИАЕА захтева од Русије да одмах напусти нуклеарну електрану Запорожје

БЕЧ – Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) усвојила је резолуцију којом позива Русију да се повуче из нуклеарне електране Запорожје (ЗННП) у близини линије фронта на југу Украјине.

Земље чланице ИАЕА усвојиле су на годишњој Генералној конференцији у четвртак резолуцију која позива на „хитно повлачење свог војног и другог неовлашћеног особља из украјинске ЗНПП како би се осигурао безбедан рад” и да се „постројење одмах врати под пуну контролу надлежних украјинских власти”, преноси Дојче веле, јавља Танјуг.

Резолуцијом се такође тражи да посматрачи ИАЕА буду стално стационирани у објекту, највећој нуклеарној електрани у Европи. Шездесет девет земаља подржало је резолуцију, коју су предложиле Канада, Финска и Костарика, током 67. заседања Конференције.

Украјински министар енергетике Герман Галученко изјавио је да је захвалан свакој земљи на гласу у прилог „поштовања гаранција нуклеарне и радијационе безбедности”, преноси Кијев индепендент.

„Прихватање Украјине у Савет гувернера ИАЕА, као и усвајање резолуције којом се позива на враћање електране у Запорожју под контролу Украјине је доказ да је цивилизован свет са нама”, рекао је украјински министар.

Дан раније, Агенција за нуклеарни надзор УН-а саопштила је да је Украјина изабрана у одбор гувернера, једно од два тела за креирање политике ИАЕА, заједно са годишњом Генералном конференцијом држава чланица ИАЕА.

Нуклеарна електрана Запорожје, која се налази у Енергодару, под руском контролом је од почетне фазе инвазије на Украјину у марту прошле године.