Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Индустрија меса „Митрос” ставља кључ у браву

Аустријска компанија „Герлингер холдинг”, власник сремскомитровичке индустрије меса „Митрос”, објавила је да ће обуставити производњу у тој фабрици. „Митрос” се одређено време суочава са изазовима у производњи, а локални медији преносе како је са радницима већ одржан састанак и да им је ова одлука већ предочена. Још, међутим, није прецизирано када ће фабрика престати да ради.

– На основу детаљне анализе пословања, власници и управа привредног друштва били су приморани да донесу тешку одлуку о обустави производње у привредном друштву „Митрос” у Сремској Митровици. Из разлога транспарентности и правичности према запосленима, послодавац је одлучио да обавести раднике о предметној одлуци у најранијој фази – наводи се у саопштењу „Митроса”, а преноси Бета. Најавили су да ће конкретне одлуке о прекиду производње и рокови бити утврђени накнадно.

– Разумемо да је јавност заинтересована за дешавања у нашој компанији, али молимо за стрпљење и разумевање ситуације у којој се налазимо. У овом тренутку, примарни интерес послодавца је да се процес одвија у складу са законом и да се права радника у потпуности остваре – рекли су представници аустријске компаније.

Агенција подсећа да су Аустријанци власници „Митроса” од 2015. године када су купили фабрику у стечају за 800.000 евра, а почели су са радом у априлу наредне године, и да је та фирма тада добила финансијску помоћ државе од 5,3 милиона евра у виду субвенција за запошљавање 300 радника, као и 700 људи с којима је био план да потпишу уговор о откупу меса. Компанија је у тренутку доласка у Србију имала и производне погоне у Румунији и Мађарској и извозила на тржиште Европске уније, али и Русије.

Шта је конкретно довело до одлуке да Аустријанци направе овако радикалан потез није познато. У саопштењу се не наводе прецизно разлози, а на компанијске бројеве телефона с њиховог званичног сајта јуче се нико није јављао.

Познаваоци прилика на тржишту незванично су за „Политику” коментарисали да је „Митрос” запао у проблеме због генерално тешке ситуације у овом сектору и немогућности да увезе део јефтиније сировине из Европе јер је афричка куга свиња довела до великих поремећаја и раста цена свињетине. Тако су били приморани да сировину коју користе у производњи плаћају по вишим ценама, наводно и од 30 до 40 одсто него у другим земљама што је било нерентабилно за даље пословање. Са првим потешкоћама у производњи аустријска компанија наводно је почела да се суочава после изненадне смрти свог оснивача 2020. године.

Агенција подсећа да је „Митрос” основан педесетих година прошлог века и дуго је био један од лидера у кланичној индустрији СФРЈ, а у фабрици је тада радило око 1.250 радника. Прва приватизација, када је власник била компанија „Свислајн Таково”, била је 2005. али је 2009. „Митрос” отишао у стечај када је у фабрици радило 150 радника.