Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Инцидент у Цетињском манастиру

Од нашег дописника

Подгорица – Светиње Српске православне цркве (СПЦ) скоро три деценије су на мети безбожника и противника њиховог постојања у Његошевој Црној Гори, чије су владике њену славу пронеле светом. Најновији покушај скрнављења Цетињског манастира и моштију Светог Петра Цетињског починила је група жена за које се не зна којој партији припадају, али се зна да су следбенице невладине организације Црногорска православна црква. Оне су испред манастира прво протестовале и претиле да Црну Гору, ако потпише Темељни уговор са СПЦ, чека њихов одлучан и немилосрдан одговор. Након тих порука ушле су и покушале да оскрнаве мошти свеца, али су их у том науму спречили свештеници.

Тим поводом Митрополија црногорско-приморска (МЦП) саопштила је да је Цетињски манастир у прошлости био скрнављен и рушен од многобројних освајача Црне Горе, „а данас је, нажалост, још једном доживео да неред и мржњу у њему шире они који се лажно куну у његову светињу”.

„Групица окупљена ради провоцирања и стварања немира у Цетињском манастиру дошла је пред ћивот Светог Петра Цетињског и тамо ширила мржњу међу грађанима Црне Горе, на шта је манастирска обитељ била дужна да реагује. Након што им је, као и обично, мирно и без икаквих проблема, као и свима који долазе у манастир, омогућен приступ ћивоту Светога Петра, појединци из ове групе су почели с гласним, приземним и бесмисленим увредама на рачун манастирске братије. Стати пред ћивот Светог Петра, помиритеља и измиритеља Црне Горе, а пљувати по другима из својих идеолошкополитичких разлога на верској и националној основи, представља нешто што не сме и неће бити допуштено у Цетињском манастиру”, поручила је МЦП.

У саопштењу се додаје да се у Цетињски манастир долази да се „прими благослов и да се Богу помоли, а не да се свађа с монасима и да се пред ћивотом Светог Петра изводе приватни перформанси и ствара неред и, по казивању учесника инцидента, организују протести”.

„Понашање које представља ширење верске или националне мржње и нетрпељивости не може бити дозвољено припадницима било које вероисповести и такви случајеви ће бити пријављени надлежним државним органима”, поручио је МЦП.

Из Управе полиције (УП) саопштили су да су цетињској полицији свештеници МЦП поднели пријаву „у односу на ширење верске и националне мржње, покушај скрнављења светиње и угрожавање сигурности свештених лица, док је једна грађанка поднела пријаву против једног свештеног лица за физички напад”.

„У Цетињски манастир је ушла група грађана којом приликом је прво дошло до вербалног сукоба са свештеним лицима, а потом и до физичког конфликта између две особе. Припадник Управе полиције који се налазио на лицу места спречио је даљи сукоб”, истиче се у саопштењу УП.

„Припадници полиције прикупили су обавештења у својству грађана од више особа на околности обе пријаве, о чему је обавештен државни тужилац у Основном државном тужилаштву у Цетињу, који ће се накнадно изјаснити о правној квалификацији догађаја”, пише у саопштењу УП.

На стотине примера је насртања на имовину СПЦ, малтретирања, хапшења, суђења, па и прогона свештенства Митрополије црногорско-приморске. Остало је забележено да је полиција хапсила и почившег митрополита Амфилохија, да му је судила, као и да је садашњи митрополит Јоаникије такође привођен у полицију и да су му судили у судовима владајуће Демократске партије социјалиста.

Стејт департмент у годишњем извештају о стању верских слобода у свету наводи да Влада Црне Горе поново није предузела никакве кораке да реши спорове Српске православне цркве и Црногорске православне цркве у вези с власништвом над 750 православних објеката.

У извештају се истиче да се полиција сукобила с појединцима који су протестовали због устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија 5. септембра на Цетињу, додајући да је СПЦ саопштила да су демонстранти, који су имали подршку председника Мила Ђукановића и кључних чланова владине политичке опозиције, покушали да угрозе њена верска права.