Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Италија пооштрава мере према мигрантима, полицији шира овлашћења

Странци који лажу о својим годинама да би имали користи од заштите резервисане за малолетнике без пратње који стижу у Италију биће депортовани у складу са уредбом о безбедности за коју се очекује да ће одобрити кабинет Ђорђе Мелони у среду као део акције њене крајње десничарске владе против нерегуларне имиграције, пише Гардијан.

Нацрт уредбе, чије је делове објавила италијанска штампа, укључује меру којом се предвиђа да ће странци који легално живе у Италији бити депортовани ако се сматра да представљају претњу јавном реду или националној безбедности.

Владајућа коалиција, која је дошла на власт прошлог октобра, креће на доношење оштријих мера због пораста броја људи који долазе на обале Италије.

Мелони, која је пре избора за премијерку позвала на поморску блокаду на Медитерану, признала је прошле недеље да се надала да ће „проћи боље“ након што је број који је до сада стигао у Италију ове године премашио 133.000 – више него дупло у односу на исти период прошле године.

До сада су деца која су долазила у Италију без родитеља или законског старатеља могла да користе посебан режим заштите, уведен 2017. године, на основу претпоставке да су мањине. Ако буде усвојен, декрет би полицији дао овлашћења да процени њихову старост коришћењем телесних мерења и рендгенских снимака.

У нацрту уредбе се такође каже да би деца старија од 16 година могла да буду смештена у прихватне центре резервисане за одрасле и да би такви центри – који су у прошлости критиковани због ужасних услова – могли да угосте дупло већи број људи који би иначе у одређеним временима.

Влада је прошле недеље потписала мере дајући властима овлашћење да држе људе у притворским центрима пре депортације до 18 месеци. Влада је такође одлучила да ће људи који чекају на обраду својих захтева за азил морати да плате депозит, наводно вредан 5.000 евра, како би избегли да буду приведени.