Serbia

Izbori za mesne zajednice u okolini Merošine uz pritužbe za primoravanje na glasanje, prigovor odbijen

Šest od jedanaest kandidata za članove Saveta mesne zajednice u selu Gradište kraj Merošine podnelo je prigovor i tražilo ponavljanje glasanja jer tvrde da su izbori bili neregularni i da je predsednik izborne komisije u ovom mestu koje ima 405 birača primoravao ljude da glasaju za njegove kandidate. Kako kažu iz Opštine, komisija je odbila prigovor, a rezultati izbora će uskoro biti objavljeni.

Izbori za članove Saveta mesnih zajednica u 29 mesta u Opštini Merošina održani su prošle nedelje, 6. juna, a da je bilo propusta ističu kandidati iz Gradišta.

Tvrde da je predsednik izborne komisije na dan glasanja napustio svoje mesto i skoro čitav dan privatnim kolima išao kod birača u selo i ubeđivao ih da glasaju.

Prevozio ih je svojim kolima do izbornog mesta gde neki nisu ni napuštali njegov auto već na njegovo pitanje ostatku komisije da li glasači navodno stari i nemoćni mogu ostati u njegovom autu i da na osnovu vizuelne konstatacije komisije da su to ljudi koji se nalaze na biračkom spisku daju dozvolu da in obavi glasanje u njihovo ime - navodi se u prigovoru.

Navode i da je jedan od kandidata dovozio glasače i uvodio ih u prostoriju za glasanje, pomagao oko zaokruživanja kandidata na izbornom listiću, a ističu i da su neki građani ucenjivani da će izgubiti socijalna davanja ako ne izađu da glasaju.

Najavljuju da će zbog zloupotrebe službenog položaja podneti i krivičnu prijavu protiv predsednika izborne komisije u ovom selu.

Da je bilo prigovora potvrđuje i predsednik Opštine Merošina Saša Jovanović. Kaže da nije čitao prigovor, ali da je obavešten o tome da je odbijen.

Imali smo jedan mali prigovor u mesnoj zajednici Gradište, komisija je to odbila prvostepeno, drugostepenoj komisiji se nisu žalili. Komisija je zasedala i odbila prigovor kao neosnovan - rekao je Jovanović.

On je naglasio da je to posao predsednika Skupštine Opštine Marka Markovića na koga nas je uputio, ali ni on, kao ni Aleksandar Conić koji je predsednik komisije za sprovođenje izbora za članove saveta, nisu odgovarali na naše pozive.

Football news:

Scotland coach Clarke: There were a lot of good moments during the group stage, but no points scored
England are the most boring group winners in history. Two goals were enough! And at the World Cup, the Italians once became the first even with one
Dalic - to the fans after reaching the Euro playoffs: You are our strength, and we will be your pride
Modric became the youngest and oldest goalscorer in Croatia at the Euro
Czech Republic coach Shilgava: We came out of the group and fought with England for the first place. We got what we wanted
Gareth Southgate: England wanted to win the group and continue to play at Wembley-and it succeeded
Luka Modric: When Croatia plays like this, we are dangerous for everyone