Serbia

JAČANJE VOJSKE SRBIJE: Iz Kine stiže šest dronova, dva opremljena za borbu

BEOGRAD - Srbija će od Kine nabaviti šest bespilotnih letelica nove generacije od čega su dve naoružane i mogu se upotrebljavati za eliminaciju žive sile i neprijateljskih objekata i tehnike.

Kinezi su voljni da uđu u ovaj aranžman sa našom vojskom i detalji bi trebalo da budu poznati tokom pregovora predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Si Djinpinga u utorak u Pekingu, navode Večernje novosti.

foto: EPA

Tema razgovora najviših delegacija dve zemlje biće i bespilotne letelice koje proizvodi poznati kineski vazduhoplovni koncern "Čangdu", koji posluje u okviru korporacije AVIC (Vazduhoplovna industrijska korporacija Kine).

Ovu kompaniju posetila je pre nešto više od dva meseca visoka vojna delegacija Srbije, a tokom obilaska predstavljene su im mogućnosti njihovih dronova.

Najpoznatija i najprodavanija bespilotna letelica ovog koncerna je "jilong2", poznata i pod nazivom "ving lung" ili "pterodaktil 2".

Reč je o unapređenom dronu, namenjenom borbenim dejstvima na neprijateljske položaje, objekte i tehniku.

Ubojiti dron može da nosi široku paletu naoružanja - laserski vođene bombe mase do 50 kilograma, protivpešadijske bombe, rakete vazduh-zemlja i protivoklopne rakete.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kinezi proizvode i izviđačke dronove, kao i borbene letelice skromnijih performansi.

Lista korisnika ove moderne tehnologje je podugačka a na njoj su i Emirati, Saudijska Arabija, Egipat, Kazahstan, Nigerija...

Kineski dronovi stekli su i borbeno iskustvo u više sukoba u svetu i dobro su se pokazali po gotovo svim parametrima.

Cena jedne bespilotne letelice iz familije "ving lung", prema globalnom nezvaničnom cenovniku vojne tehnike, dostiže i - milion dolara.

(Kurir.rs/Tanjug)

Football news:

Henri knelt for more than 8 minutes in the first match in charge of Montreal, honoring the memory of George Floyd
Kalu moved from Herta to Botafogo
Goalie of the banner of Labor, who was hit by lightning: everything is good at the moment. Back soon
Ole Gunnar Solskjaer: I Think it was a penalty against Aston Villa
Philadelphia played in t-shirts with the names of black people who died at the hands of the police
Kompany tries everything at Anderlecht: he coached without a license (terrible), played 15 matches and invested 3 million euros in the club
Aston Villa coach on Manchester United penalty: A shameful decision