Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Јелена Беговић: Наука се не сме ограничавати

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић изјавила је данас да науку не би требало нити се сме ограничавати, јер би она, попут уметности, требало да има слободу.

Како је саопштило Министарство науке, технолошког развоја и иновација, она је то навела на 15. седници Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво на којој је једногласно размотрена предложена Информација о раду Министарства науке, технолошког развоја и иновација за период април-јун 2023. године.

Беговић је овом приликом народним посланицима члановима овог одбора одговорила је на многа постављена питања, међу којима и на оно везано за проблем плата у науци.

„Тренутно постоји 38 различитих плата на универзитетима и институтима, што је рецидив старог система, који треба системски решити након једанаест година стагнације”, навела је министарка.

Она је најавила да ће више података о овој теми бити у наредним извештајима.

„У томе смо мој тим и ја заједно са научном заједницом, јер истински желимо да се овај проблем реши”, рекла је Беговић.

Министарка се осврнула и на питања која су постављена у вези са биотехнологијом и вештачком интелигенцијом.

„Када говоримо о за ширу јавност можда контроверзним темама, биотехнологији или вештачкој интелигенцији, важно је напоменути да ниједна од ових области није заправо нова”, каже она.

Напоменула је да се биотехнологија користи миленијумима, јер је, примера ради, производња пива или вина биотехнолошки процес и додала је да уџбеници о принципима машинског учења, па и вештачкој интелигенцији постоје већ дуже од 15 година у Србији.

Истакла је да постоје регулативе, етика, институције које се јасно и дефинисано баве етичким проблемима, као и етички одбори на различитим нивоима и у различитим институцијама.

„Овакве регулативе укључују и вештачку интелигенцију”, казала је она.

Према њеним речима, свака технологија може злоупотребити је питање за расправу, које се односи на оно што је дубоко у човеку.

„Па ипак, бенефити које доносе ове технологије су огромни, а читав свет ради на томе, ми радимо на томе већ деценијама, и у томе нема ничег новог, осим чињенице да се технологија све брже развија и да због тога може постати нејасна или збуњујућа за оне који нису ближе упућени у ове области, казала је Беговић, преноси Танјуг.

Додала је да ни онима који се баве овим технологијама често није лако да оно што раде представе и приближе широј јавности.

„Због тога су важни, на пример, рад Центра за промоцију науке или поставка коју смо имали на 65. Међународном сајму технике и техничких достигнућа, где смо јавности представили наша научна достигнућа од роботике, па све до пољопривреде, и представили оно што је досад урађено, али и шта су бенефити ових технологија”, закључила је министарка.

Навела је и да „можемо да бирамо хоћемо ли да будемо на извору знања, или ћемо да, мимо света, кажемо да више нећемо радити на ономе што смо годинама досад истраживали”.

„На нама је да наставимо да се крећемо у правом смеру”, поручила је Беговић.