Serbia

JELENA STUDIRA PRAVO, a kada iz čitaonice dođe kući, radi nešto što mnoge ŠOKIRA: Ove slike su dokaz

Tek svaka deseta žena je vlasnica seoskog gazdinstva, 60 odsto nema platu i retko ostvari pravo na penziju, samo su neki od podataka koji upozoravaju na Međunarodni dan žena na selu. Jelena Maletić iz Klenja kod Bogatića je buduća pravnica i uspešna poljoprivrednica. Na porodičnom imanju radi sve poslove i planira da proširi i unapredi proizvodnju.

Jelena Maletić voli pravo, ali i selo. Traktor je naučila da vozi još kao dete, a poslednjih nekoliko godina radi gotovo sve poslove u polju.

"Trudim se da budem sređena, i u traktoru, i dok radim kod kuće, naravno, ne kao kad sam u gradu u nekom izlasku, ali se svakako trudim da to bude čisto, sređeno, jer prvo ja treba da budem zadovoljna sobom, da bi bih mogla da radim", smatra Jelena.

prinstscreen rts

 

U Klenju, gde je odrasla, Jelena vidi svoju budućnost. Na seoskom imanju, ocu je najveća pomoć i podrška.

"Spremila je 17 hektara za setvu, kukurza i soje, ovog proleća, to je sama radila. Voli traktor, voli zemljište, voli Klenje, ovu sredinu, Bogatić. Uživa u tome", priča otac Milorad.

Ne odustaje od Pravnog fakulteta, ali ne beži ni od teških poslova na selu. Planira da modernizuje porodičnu farmu na kojoj godišnje utove više od 1.000 svinja.

prinstscreen rts

 

"Prava su jedna struka, poljoprivreda druga, ali ja volim i pravo i poljoprivredu, tako da sam se trudila da to uklopim i da se bavim i jednim i drugim, da spojim dve ljubavi", ističe Jelena.

Kaže i da se na selu može živeti od svog rada. Uz pomoć države planira da kupi traktor i da na proleće počne izgradnju novog objekta za uzgoj svinja.

Football news:

Soboslai could move to Leipzig in the winter if Salzburg fail to qualify for the Champions League play-offs. The midfielder is also of Interest to Bayern
Bale has 200 career goals. He hasn't scored in European competition for 2 years
Fati became socio of Barca, but will not be able to vote in the next election
Jose Mourinho: some Tottenham players coming to visit LASK, Ludogorets, think they don't belong there
Pioli on 4:2 with Celtic: Milan did not lose their head at 0:2 and continued to play as a team
Messi will be at PSG next year. RMC Sport journalist on Barca forward
Suarez passed a negative test for coronavirus and will return to the General group of Atletico tomorrow