Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Јелена Танасковић: Сајам зимнице велика подршка за мале произвођаче

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је, током посете 14. Сајму зимнице који се данас и сутра одржава у Коцељеви, да овакве манифестације негују традицију и културу, али су и велика подршка за мале произвођаче.

„Овде су пољопривредни произвођачи из целе наше земље и све што сам пробла је било врхунског квалитета. Ово су манифестације које негују нашу традицију и културу и ови људи углавном раде у својим пољопривредним, малим газдинствима у својим домаћинствима. Користе све оно што је њима доступно. Углавном су то познати рецепти наших бака од ајвара до салате или џемова”, рекла је министарка. Она је додала да је овај сајам окупио више од 200 газдинстава. „Ово неговање и чување традиције спасава српску пољопривреду, али и културу и традицију. Где год одем у Србији, Србија показује колико тога има.Ове вредне жене, има и мушкараца додуше, али у мало мањем броју, то што спреме и спакују у зимницу, заиста је перфектно”, рекла је Танасковић. Истакла је да је увек за то да се овакве манифестације подрже у сваком смислу. На питање новинара о исходима данашњег састанка са пољопривредницима у Министарству, Танасковић наглашава да су субвенције предвиђене Споразумом о сарадњи који је потписан у мају ове године, готово у потпуности исплаћене, односно у 95 одсто случајева.

„Оно што је остало неисплаћено су захтеви који су на допуни у овом тренутку и заиста није наша одговорност. На састанку јутрос констатовали смо да је Влада испунила сва најављена повећања, што се тиче накнаде за одводњавање Закон је усвојен на Влади, биће у Скупштини”, рекла је министарка. Разговарали су, додала је и о рефакцији. „Објаснила сам им да је цео износ акцизе скинут, да начин на који ће се рефундирати њима није само - сипај овог тренутка плави дизел. И то није било до државе и до нас већ до оних који треба да организују плави дизел а то су произвођачи и трговци нафтних деривата”, објаснила је Танасковић.

Она је додала да су произвођачи и трговци нафтних деривата упутили молбу Министарству да примена мере не почне, јер нису били технички спремни. „Нису били спремни да то ураде од 1. јануара 2024. године већ ће то урадити са 1. јануаром 2025. године, али иде се у рефакцију. Ми ћемо надокнађивати тих 50 динара, нема никаквих јавних позива и ограничења. Сваког дана, сваки рачун могу да сликају својим телефоном преко еАграра нам пошаљу и рекла сам им најдаље у року од 30 дана ми се обавезујемо да те рачуне исплаћујемо”, рекла је министарка. Оно што је на данашњем састанку договарано за даље, рекла је Танасковић, утврђено је у пет закључака. „Пре свега тражили су да се ангажујемо око тога да робне резерве прошире листу својих складиштара, да се укључе мањи складиштари и да нађемо модел по коме ће се то радити. Предали су нам Закон о робним берзама како би уредили тржиште трговине ратарским културама и рекла сам да ћу већ од понедељка основати радну групу да радимо на томе што сам добила данас на састанку, као предлог закона”, рекла је Танасковић. У Закону о подстицајима, додала је, биће допуна да ће од 1. јануара 2024. године субвенције по хектару моћи да користе - како каже закон, власници земље или закупци. „Али само они који ту земљу и обрађују. Уколико сте власник земље, а не обрађујете ту земљу, не можете да будете корисник субвенције и то ће јасно писати у закону”, рекла је Танасковић. Данас су се, како је министарка рекла, са пољопривредницима договорили и да сва повезана лица од 1. јануара 2024. буду угашена. „Да буде једно газдинство као носилац. Зна се шта су повезана лица и нема више потребе за тим јер су то користили док је била субвениција до 20 хектара. Сада са 100 хектара нема више потребе за тим”, рекла је Танасковић. Министарка је додала да ће се разматрати и како да се помогне када је у питању сунцокрет, јер је цена евидентно доста ниска. „Један од закључака је био да видимо шта ћемо са ценом сунцокрета која је евидентно доста ниска. Да видимо како можемо да им помогнемо”, рекла је министарка.