Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Јубиларни Међународни салон стрипа

Међународни салон стрипа, у свом двадесетом издању, отворен је традиционално последњег четвртка у септембру под кровом СКЦ-а и трајаће до недеље. За поклонике „девете уметности” ово је празник са богатим садржајима који траје четири дана. Смотра је почела плесним перформансом уметнице Тијане Остојић из Института за уметничку игру. На значај манифестације подсетио је Мики Пјешчић, уредник Салона стрипа.

Почасни гост био је амбасадор Шпаније у Србији Раул Бартоломе Молина. За ову прилику осмишљен је и уметнички пројекат у сарадњи са амбасадом Шпаније, где се представља девет младих шпанских ауторки авангардног стрипа под називом „Графичко сазвежђе”.

Други велики пројекат такође обухвата изложбе, под називом „Изван квадрата – поглед на уметничке радове стрипских аутора из Србије”. Окупља 27 српских стрип аутора, а дело је стрип критичара и историчара Живојина Тамбурића из Лондона и српског стрип теоретичара, сценаристе и уредника Марка Стојановића.

Додељене су и награде. Признање за најбољег издавача иностраних стрип издања у Србији добила је „Чаробна књига”. Специјално признање за допринос српском стрипу понео је Дарко Перовић, чији су радови представљени у оквиру пројекта „Изван квадрата”. Салон има излагачки и образовни програм, а заснован је на такмичењу по међународном конкурсу аутора свих узраста из целог света. Посебну пажњу привлачи берза стрипа.