Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Кад мртви уче живе: Милован Миловановић и његово доба

Поводом стогодишњице наставе судске медицине на Медицинском факултету у Београду, у Музеју науке и технике отворена је изложба „Mortui vivos docent – Кад мртви уче живе: Милован Миловановић и његово доба”. Интригантан назив поставке указује на латинску изреку и испис на зиду Обдукционе сале Завода за судску медицину, који у анатомским амфитеатрима за дисекције или у обдукционим салама уопште треба да укаже студентима на то да се структура тела и органа не може научити помоћу слика и схема, већ да треба учити на људском телу, дисекцијом.

О значају поставке говорили су Зоран Левић, директор Музеја науке и технике, Ђорђе Алемпијевић, директор Института за судску медицину Медицинског факултета Универзитета у Београду (УБ), аутори изложбе др Јелена Јовановић Симић, виша кустоскиња Музеја науке и технике, и др Слободан Николић, професор Медицинског факултета УБ, а изложбу је отворила проф. Иванка Марковић, продекан Медицинског факултета у Београду.

Изложба је посвећена Миловану Миловановићу (1884–1948), првом наставнику судске медицине на Медицинском факултету и оснивачу Катедре за судску медицину, као и Института за судску медицину Медицинског факултета УБ.

Експонати су из Форензичке збирке Института, формиране још 1898. године, коју је шира јавност до сада могла да види само у изузетним приликама. Пред посетиоцима су се нашле фотографије из обдукционе сале, артефакти са места утврђивања злочина (предмети од којих су настале повреде – меци, ножеви, омче, природне и хемијске супстанце које су довеле до смртних исхода...), делови тела у формалину, мумифицирани фетус, као и документи, приручници, правилници, медицински записници и инструменти, препарати, посуђе из лабораторије...

Занимљиви случајеви из судскомедицинске праксе представљени су посредством макроскопских и микроскопских препарата, фотографија повреда, а изложбу употпуњују стара учила, уџбеници, атласи и лични предмети Милована Миловановића.

С обзиром на то да поједини експонати могу бити узнемирујући, организатори препоручују да посетиоци изложбе буду старији од 15 година.

Један од експоната је и књига „Суицид” Милована Миловановића који се више од две деценије бавио изучавањем самоубиства. Парадокс је да је професор извршио самоубиство и да званично никада није утврђен начин на који је окончао живот. Професор Миловановић је такође и аутор првог уџбеника судске медицине који је био у употреби све до 2017. године.

Посебан сегмент изложбе представљају његови лични предмети и намештај – двосед, чивилук, столица и сточић из Института, а ту је и документарни део о историји изучавања судске медицине у Србији.

Изложба настала у сарадњи Музеја науке и технике са Институтом за судску медицину Медицинског факултета УБ у музеју у Добрачиној трајаће наредна два месеца.