Serbia

KAKO POSTITI U DOBA KORONE: Sveštenik Vladimir o Božićnom postu: Pandemija je velika NEVOLJA I ISKUŠENJE

Božićni post, koji po značaju i trajanju dolazi posle Vaskršnjeg, počeo je danas, tradicionalno, 28. novembra, iako je za vernike, koji redovno poste sredom i petkom, ovog puta post praktično počeo juče.

Božići post počeo je za Srpsku pravoslavnu crkvu, Rusku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru.

Post, koji traje 40 dana, uveden je po uzoru na Hrista koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi, i u Starom zavetu dao zapovest Jevrejima da poste jer će i "njegovi učenici postiti".

Post podrazumeva prelazak na drugačiji režim ishrane, a ove godine održava se u vreme pandemije korona virusa, i to u trenutku kada je kovid 19 u svom najjačem naletu, a organizmu neophodna hrana koja će mu obezbediti jak imunitet.

foto: Shutterstock

Starešina Crkve Stevog Đorđa na Bežaniji Vladimir Levićanin kaže za Tanjug da je pravilo posta isto kao i do sada, te dodaje da post ima blagotvorna dejstva na organizam i zdravlje ljudi. Božićni post nije strog, kaže sveštenik i dodaje da je individualno kako će i na kojin način vernici da poste.

''Postoje mere strožeg i blažeg posta za one ljude koji su nemoćni, bolesni, koji imaju tegobe, pa post sa hranom može da se ublaži'', pojašnjava Levićanin.

Nutricionisti poručuju da bi hrana tokom posta trebalo da bude raznovrsna, jer se tako čuva imunitet.

Nutricionistkinja Tanja Bakrač pre nekoliko dana rekla je za RTS da post podrazumeva izostavljanje namirnica životinjskog porekla i treba da bude raznovrstan, odnosno da je važno da se vodi računa da se unosi dovoljno nutrijeneta, belančevina, masti i ugljenih-hidrata.

"Post ne treba da bude jednoličan da ne bismo smanjili imunitet i da ne bi došlo do problema sa zdravljem. Posebno je važno ne izbegavati doručak. Tokom posta treba uzimati namirnice koje su sveže i sadrže vitamine, minerale i vlakna", ukazala je Bakrač.

Ona je dodala da tokom posta može doći do manjka vitamina D, u organizmu, jer se ne konzumiraju mlečni proizvodi, pa je potrebno jesti ribu ili uzimati suplemente tog vitamina. Uz vitamin D, važni su i vitamin B12 i vitamin C.

Levićan ukazuje i da je pandemija "velika nevolja i iskušenje", ali, ohrabruje da, i prema Jevanđelju, "sve ima početak i kraj", pa će i pandemja proći.

Dok traje borba sa epidemijom, dok su ljudi ugroženi, a lekari posrću pod teretom borbe, na ivici snaga, Levićanin ističe da svi treba da budu krajnje solidarni u pridržavanju epidemioloških mera. Post će nam pomoći da budemo bliže Bogu, ali da budemo više na usluzi jedni drugima i da više mislimo jedni na druge, zaključio je sveštenik.

foto: Kurir

BONUS VIDEO:

Kurir.rs/Tanjug

Football news:

Aubameyang missed the games because of his mother's illness. She's better now
Musacchio moved to Lazio from Milan
Lampard did a great job in the first year. But his dismissal is logical: Chelsea regressed after the summer purchase, and Frank lost control
Juventus, Inter and Tottenham spoke with Di Maria. The midfielder wants to stay at PSG for another 2 years
Plowman was headed by Siena. Vladimir Gazzaev has bureaucratic difficulties, but he has already been introduced to the team
Thomas Tuchel: I couldn't miss the chance to work at Chelsea, in the strongest league in the world
Tuchel devoted a lot of time to tactics and talked to all the Chelsea players at the first training session