Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Канадска влада позвала председавајућег парламента да поднесе оставку због присуства нацисте

Влада канадског премијера Џастина Тридоа позвала је данас председавајућег канадског парламента Ентонија Роту да поднесе оставку због тога што је позвао човека који се борио у нацистичкој војној јединици током Другог светског рата да присуствује говору украјинског председника Володимира Зеленског.

Непосредно пошто се председник Зеленски обратио парламенту у петак, канадски посланици су овацијама поздравили Јарослава Хунку када је председавајући скренуо пажњу на њега. Рота је Хунку представио као ратног хероја који се борио за Прву украјинску дивизију.

Прва украјинска дивизија била је позната и као Вафен-СС дивизија Галиција, или СС 14. Вафен дивизија, добровољачка јединица која је била под командом нациста.

Рота ће се касније у уторак састати са партијским лидерима странака из Доњег дома. Две опозиционе странке позвале су Роту да поднесе оставку.

Министарка спољних послова Мелани Џоли је такође позвала Роту да да оставку.

Министар здравља Марк Холанд је назвао цео инцидент „невероватно срамотним”.

Центар за проучавање холокауста пријатеља Симона Визентала такође је позвао Роту да се повуче.

У свом извињењу у недељу, Рота је рекао да је само он одговоран за позивање Хунка, који је из округа који Рота представља.

Канцеларија председавајућег је саопштила у понедељак да је Ротин син контактирао Хункину локалну канцеларију да види да ли је могуће да присуствује говору Зеленског.

У Москви је портпарол Кремља рекао да је „нечувено” што је Хунка добио овације током посете Отави.

Руски председник Владимир Путин је своје непријатеље у Украјини представио као „неонацисте”, иако је Зеленски Јеврејин чији су рођаци побијени у холокаусту.