Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Хоџа: Сваки конфликт мора да се заврши за столом, стање на северу неиздрживо

Било какав конфликт, било којих размера, мора да се заврши дијалогом и за столом, јер ће у супротном ситуација да се погорша, а што не одговара никоме, каже политички аналитичар из Приштине Љаерт Хоџа, говорећи о перспективи дијалога Приштине и Београда после сукоба у Бањској у недељу.

Једино решење за излазак из кризе и тренутне ситуације на Косову, како сматра Хоџа, је дијалог. Додаје да алтернатива не постоји.

„Оно што знамо је да је и даље на снази Кумановски споразум, да су снаге Кфора овде и да су те снаге процениле да није неопходно да оне интервенишу и да је то што се догодило у недељу у Бањској била полицијска акција. Према званичној процени, то је била ситуација коју полиција може да реши, али ако се ситуација погорша онда ће све неопходније бити да стране седну опет за сто, тако да, што је већи притисак за наставак дијалога и што се више обе стране залажу за то, то ће бити боље и за грађане и за превенцију било какве ексалације на терену”, каже Хоџа за „Косово онлајн”. 

Оно што прво треба да се уради, истиче, је да обе стране изразе спремност на дијалог.

„Друго, наредних дана косовске институције треба прилично брзо да дају прелиминарне резултате истраге и након тога може да се зна са које позиције ће дијалог да се наставља, јер је тренутна ситуација мало парадоксална. Имамо Косово које је под казненим мерама, а да би се те казнене мере скинуле потребна је деескалација на северу. У том циљу је почело смањење присуства полиције тамо и видите шта се догодило. Мислим да је доказано да је врло тешко изводљиво то што Европска унија хоће да постепено стигне до тог вида деескалације”, истакао је Хоџа, додајући да од истраге инцидента у Бањској зависи којом брзином ће се дијалог наставити.

Истиче да је тренутно стање на северу Косова неиздрживо.

„Сви знамо да ти градоначелници тамо не могу да остану до краја мандата, то нема логике, као што је и врло тешко изводљиво да целим тим регионом патролирају специјалне снаге. А, да се Кфор, односно да се НАТО војске баве полицијским послом, то је исто врло проблематично и разумљиво је зашто се Кфор не упушта у те операције. Читао сам то што председндик Вучић каже да Кфор треба тамо да се постара за сигурност и безбедност, они то раде све време, они то раде двадесет и кусур година, али у принципу, војска се не бави полицијским послом и зато мислим да сви ови фактори доказују да је стање тамо неиздрживо, да је оваквим специјалним операцијама тешко увести ред и мир у свакодневни живот и да је дијалог једина опција”, закључио је Хоџа.