Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Хорхе Волпи на „Прозефесту”

Романописац и есејиста Хорхе Волпи гост је „Прозефеста” у Новом Саду, где ће вечерас у Културном центру, у 20 часова, одржати још једно књижевно вече.

Најзначајанији живи писац Мексика, тако књижевна критика назива Хорхеа Волпија (1968), познатог по роману „Потрага за Клингсором”, у препуној сали Музеја књиге и путовања Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу„ Адлигат” одржао је књижевно вече у организацији Амбасаде Мексика у Београду и Удружења књижевника Србије. Публици су се обратили амбасадор Мексика у Србији Карлос Исауро Феликс Корона и Виктор Лазић, почасни председник удружења „Адлигат”. Програм је водила преводилац Драгана Бајић.

Као студент права Хорхе Волпи је објавио критику мексичке књижевности (Crack Manifesto), промовишући тако свој рад и рад још неколицине младих аутора. Волпијеви романи одступају од магичног реализма и осталих трендова у хиспаноамеричкој књижевности, окренути су ка карактеризацији ликова и изучавању академских тема, нарочито историје и науке, а радња је често смештена ван Јужне Америке.

Волпи се бави и културном дипломатијом: био је директор Културног центра Мексика у Паризу, а сада је директор Културног центра Мексика у Мадриду. Био је члан жирија Сајма књига у Гвадалахари, директор Канала 22, Владиног телевизијског програма посвећеног култури, а сада је директор Међународног фестивала „Сервантино”, најзначајнијег фестивала културе у Латинској Америци.

Од 2007. године предаје мексичку књижевност и друге предмете на универзитетима на три континента, између осталог на Националном аутономном универзитету Мексика и Католичком универзитету Чилеа, а гостујући је предавач и на америчком Принстон универзитету.

Превођен је на 25 језика. Изабран је за Витеза реда уметности и књижевности Француске и Витеза реда Изабеле Католичке Шпаније. Примљен је у почасно чланство удружења „Адлигат”, а обећао је да ће за мексичку збирку Музеја књиге и путовања у Београду поклонити личне предмете.