Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Хрватска у врху еврозоне по расту цена, само је Словачка испред

ЗАГРЕБ – Стопа инфлације у еврозони пала је у септембру на 4.3 посто, што је најнижи ниво у последње две године, а Хрватска је поново у друштву са Словачком, са најснажнијим растом цена, знатно већим од просека, показале су данас прве процене Еуростата. У септембру је годишња стопа инфлације у еврозони, мерена хармонизованим индексом потрошачких цена (ХИЦП), износила 4.3 посто, израчунали су статистичари. У августу износила је 5.2 посто. То значи да су потрошачке цене у месецу на измаку порасле најблаже од октобра 2021. године.

На месечном нивоу цене су у септембру у зони примене заједничке европске валуте порасле за 0.3 посто, упола слабије него у прошлом месецу. Цене енергије биле су у септембру ниже за 4.7 посто него у истом месецу прошле године, након 3.3 одсто пада у августу. Свежа храна поскупела је за 6.6 посто, знатно блаже него у августу када је цена била 7.8 посто више него годину дана раније. Раст цена услуга успорио је с 5.5 на 4.7 посто.

 Кад се искључе цене хране и енергије, инфлација је у еврозони у септембру износила 5.5 посто и била је нижа за 0.7 постотних бодова у односу на август. Нижа стопа основне инфлације одражава блаже поскупљење индустријских производа и услуга. Словачка је и у септембру бележила најснажнији раст потрошачких цена на годишњем нивоу од 8.9 посто. Следи Хрватска са стопом инфлације у септембру, мереном ХИЦП-ом, од 7.3 посто, знатно нижом него у августу када је досезала 8.4 посто.

Тиме се раст цена у месецу на измаку изједначио с прошлогодишњим мартом. На месецном ниову цене мерене ХИЦП-ом пале су у септембру први пут од краја прошле године, за 0.7 посто. У августу биле су порасле за 0.4 посто, показује извешрај Еуростата. Индекс потрошачких цена Државног завода за статистику (ДЗС) показује пак да су у септембру цене у Хрватској порасле за 6.6 посто у односу на исти прошлогодишњи месец, након 7.8-постотног раста у августу. На месечном нивоу увећане су у септембру за 0.4 посто.

Најближа Хрватској по расту цена на годишњем нивоу, мереном ХИЦП-ом била је у септембру Словенија са стопом инфлације од 7.1 посто, показују Еуростатове таблице. Далеко најблажи раст потрошачких цена у односу на прошлогодишњи септембар бележила је Белгија, од 0.7 посто. Следе Грчка и Финска, с 2.4 односно три посто. Цене су на годишњем нивоу пале само у Холандији за 0.3 посто, показују процене Еуростата, пренела је Хина, преноси Танјуг.