Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Хрватски ратари тврде да су преплављени житом из Украјине

ЗАГРЕБ – Иако хрватски премијер Андреј Пленковић тврди да је Хрватска само транзитна земља за украјинско жито, подаци Министарства пољопривреде говоре супротно, а представник домаћих ратара Петар Прањић каже да је Хрватска изложена неконтролисаном увозу украјинског жита и брашна, пише портал загребачке Н1 тв..

Пленковић је, наиме, прошле седмице одговарајући на питање новинара о могућности да део украјинског жита, чији је превоз преко хрватских лука од Дунава до Јадрана недавно договорен с Кијевом, остане у Хрватској, рекао „да ће хрватске луке служити за транзит украјинског жита трећим земљама”.

„Став и жеља Хрватске, а то смо јасно артикулисали у разговорима и с председником Володимиром Зеленским и с украјинским министрима, да Хрватска буде транзитна земља, а не земља у коју ће доћи енормне количине јефтинијег жита него нашег из Украјине па да онда наши пољопривредници буду у проблему”, рекао је тада Пленковић.

На питање о досад увезеној количини жита из Украјине, из хрватског Министарства пољопривреду су саопштили да је „у првих шест месеци 2023. године из Украјине увезено 64.979 хиљада тона житарица што је чинило 38 одсто укупног хрватског увоза житарица”, укупне вредности „17,74 милиона евра, односно 20,8 одсто од укупног увоза житарица у Хрватску”.

Прецизирали су да је прошле године из Украјине увезено 42.696 тона житарица у вредности од 12,8 милиона евра, што указује да је у првих шест месеци ове године увезено 52 одсто житарица него целе прошле године, из чега се, пише портал, лако може пројектовати да ће, ако не дође до тежих прекида снабдевања, количина увезеног жита до краја године бити за више од 100 одсто већа у односу на прошлу годину.

Напомињу да им из Министарства није децидирано речено да ли је из ових бројева искључено жито у транзиту за треће земље, а из Министарства мора, промета и инфраструктуре и из Царинске управе одговор није добијен.

Роберт Јуришић, власник и директор твртке С-Граин БИ и аграрни аналитичар, објаснио је за Н1 да евиденција о пољопривредном увозу и извозу у Хрватској није посебно поуздана.

„Нико не зна праву слику, да ли у ове податке убрајају робу која је у транзиту или се ради о роби која је ушла и остала у Хрватској”, наводи Јуришић и додаје да је „Хрватска генерално увозила око 100 до 130 хиљада тона пшенице годишње”.

Представник домаћих ратара Прањић, међутим, тврди да Хрватска неконтролисано увози жито и да су хрватски пољопривредници ове године дефинитивно пропали.

Према речима Прањић, који је председник Одбора за ратарство Хрватске пољопривредне коморе, „Хрватска је преплављена житом из Украјине”.

„Уназад годину дана је то кренуло. Ми тачне количине не знамо, али ја бих радије говорио о штети коју то доноси. Познато је да су млекари годинама у проблемима, сточари с товом јунади, па сад и ових несретних свиња које је захватила афричка куга, све то има утицаја и на ратарство. Увози се прекомерно, неконтролисано. Нас то све погађа, поготово мале обрте и ОПГ-е који се не могу носити с тим”, каже Прањић и истиче:

„Ми ратари смо лани почели пропадати, а ове године смо дефинитивно пропали. Сваку јесен говоримо да је најтежа сетва досад, али стварно нема више смисла уложити десет нечега, а добити два и по или три”.

Рекао је и да су на седници Одбора прошле седмице упутили апел премијеру Пленковићу да их прими, преноси Танјуг.

„Политика снижавања цена је за похвалу и за поздравити, колико ће ефекта имати, видећемо. Нас жалости и љути зашто ми, који смо први у ланцу производње хране, нисмо обухваћени”, рекао је, између осталог, Прањић.