Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Кијев позвао Међународни суд правде да одбаци руске приговоре о геноциду

ХАГ – Украјина је данас позвала Међународни суд правде (МСП) да одбаци приговоре Русије и у потпуности саслуша тврдњу Кијева да је Москва злоупотребила међународно право рекавши да је инвазија 2022. учињена да би се зауставио наводни геноцид. Кијев тврди да Русија злоупотребљава међународно право говорећи да је инвазија била оправдана и да јој је циљ био да заустави наводни геноцид у источној Украјини, као и да није било ризика да се геноцид догоди на том подручју, где се Украјина борила против снага које је подржавала Русија од 2014, преноси Ројтерс.

 Прошле недеље Русија је позвала МСП, такође познат као Светски суд, да одбаци случај, тврдећи да су правни аргументи Кијева погрешни. Авокат који заступа Украјину Харолд Кох, рекао је да би суд требало да одбаци тужбу Русије да суд нема надлежност, јер централно питање није геноцид, већ употреба силе, над којом МСП нема надлежност, преноси Ројтерс.

Он је истакао да би уместо тога, суд требало да се фокусира на оно што је назвао правим проблемом, односно да ли ''моћна држава може да лажно оптужи свог суседа за геноцид и онда да користи незакониту силу да убије своје грађане, уништи њихову домовину и дестабилизује глобални правни поредак, а све под изговором спречавања и кажњавања геноцида”. Русија је до сада игнорисала прелиминарну одлуку Међународног суда правде из марта прошле године, којом је Москви наложено да прекине војне акције, преноси Танјуг.