Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Кијев: Запад мора да нам каже колико ће трајати подршка

Кијев треба да зна да ли ће Запад стајати уз Украјину док она не победи у сукобу или ће му подршка престати после одређеног времена. Запад нема јасну слику о томе како ће се украјински сукоб завршити, пожалио се секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов, наводећи да су САД и остали савезници више пута изјављивали да ће бити уз Кијев „колико год буде потребно“.

Међутим, шеф безбедности је рекао да западни присталице земље никада нису прецизирали да ће то бити све док Украјина не победи.

„Нико нам не може јасно одговорити шта значи наша победа. Кажу нам: Подржаћемо вас до... и тада их никад нисам чуо да говоре реч 'победа'. Кажу: „Све док не одлучите сами да доносите одлуке.“

Коментари шефа безбедности долазе после изјаве украјинског министра финансија Сергеја Марченка који је признао да је број оних који су спремни да дају новац Кијеву „све мањи и мањи“ и да „има много питања о томе колико су порески обвезници у тим земљама спремни да нас финансирају“.

Претходно је Марченко известио да је владин месечни дефицит око 5 милијарди долара, при чему буџет добија две трећине средстава из иностраних зајмова и грантова.

У међувремену, портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби изјавио је ове недеље да Пентагон може да подржи Кијев само „неколико недеља“ ако Конгрес не усвоји нови закон о финансирању.