Serbia

KLIZI LI AMERIKA U FINANSIJSKI KOLAPS? Federalne rezerve i bankari upozoravaju da je katastrofa na vidiku

Nakon što su republikanci u američkom Senatu blokirali odluku Kongresa o povećanju limita za zaduživanje države, američke Federalne rezerve upozorile su kako bi to moglo da ima posledice po Sjedinjene Države u vidu nesposobnosti plaćanja.

Centralni bankari procenjuju kako bi tzv. difolt dospelih obaveza SAD-a mogao da ima katastrofalne posledice i poručuju kako centralna banka neće moći da spreči kolaps, piše Gojko Drljača za Jutarnji list.

Pre nego što su republikanci blokirali u Senatu povećanje limita zaduživanja, šefica ministarstva finansija Dženet Jelen je dva puta izlazila sa vrlo dramatičnim upozorenjima.

Prvo je napisala pismo američkim kongresmenima u kojem je navela da ne može da precizira kada će tačno Sjedinjene Države ostati bez novca, ali je naglasila kako bi posledice po američku ekonomiju mogle biti devastirajuće.

"Jednom kad sve moguće mere i gotovina ne budu bili dostupni, odnosno kada budu potpuno iscrpljeni, Sjedinjene Države Amerike neće moći da ispune obaveze prvi put u svojoj istoriji“, napisala je Jelen.

Potom je napisala i kolumnu za Vol Strit Žurnal u kojoj je ponovila svoje teze.

Kako bi odgodili bankrot (difolt), američko ministarstvo finansija je još u septembru suspendovalo investicije u penzioni fond državnih službenika.

Nakon šokantnih upozorenja ministarke finansija, demokrate u Kongresu su izglasale povećanje limita zaduživanja, ali su to republikanci sabotirali u Senatu.

Sada demokrate mogu da iskoriste vanrednu proceduru u Kongresu za povećanje limita jer je očigledno da neće imati podršku republikanaca, ali bi im za to mogle biti potrebne nedelje.

Kako i dalje nije jasno koliko još dugo Sjedinjene Države mogu da plaćaju svoje obaveze, najednom pitanje bankrota Amerike s teškim posledicama postaje realna opasnost.

Jedan od guvernera Federalnih rezervi Lael Bfrainard upozorio je zakonodavce kako "Kongres mora da napravi iskorak jer ima odgovornosti".

Jelen ponovno pak upozorava kongresmene kako bez povećanja limita zaduživanja sledi "katastrofalan događaj za ekonomiju".

Važan republikanac u Senatu, Mič Mekonel objašnjava odluku da privremeno onemoguće dizanje limita zaduživanja sledećim rečima: "Nema šanse da republikanci pomognu demokratima oko kreditnog limita kako bi mogli sprovoditi socijalističku agendu koja će naštetiti američkim porodicama i pomoći Kini".

Istovremeno administracija predsednika Džoa Bajdena pokušava da izgura zakon o ulaganjima u infrastrukturu težak 1,2 hiljade milijardi dolara i ukupni paket socijalnih investicija od 3,5 hiljade milijardi dolara. Oko toga Bajdenova administracija ne vodi polemike samo sa republikancima, nego i unutar demokratskih redova.

Treba napomenuti da je tržište američkog duga teškog 22 hiljade milijardi dolara zapravo epicentar svetskih finansija pa bi potres na tom tržištu sigurno izazvao globalni šok.

Kurir.rs/Jutarnji list

Football news:

And to show what a donkey kick is in football? 50 Years ago in England they scored the best goal of the season
Sulscher on Ferguson's words about Ronaldo: We all want to see Cristiano on the pitch because of his uniqueness. But he can't play in every match
Pep on the requirement to stay on top: People judge me not by trophies, but by what will happen tomorrow
Joan Laporta: The Super League is alive, it will replace the Champions League. Juve, Real Madrid and Barcelona continue to win in the courts
Karim Benzema: Clasico remains the best match in football. It doesn't matter which players are playing
In favor of PSG, after the VAR, they awarded a penalty for playing with their hand. Perhaps Icardi had fouled before
Arsenal defender White: I don't watch football. All I want when I come home is not to think about him