Serbia

Ко ради даноноћно, - имаће, порука једног житеља из Трговишта које је међу најнеразвијеним општинама

По просечној старости становника, најмлађе општине у Србији су Прешево, Бујановац и Тутин. Према подацима Републичког завода за статистику, позитиван природни прираштај ове општине бележе годинама уназад, док је негативан природни прираштај деценијама у Црној Трави, Бабушници, Гаџином Хану. Једна од општина у којој се претходних година побољшава демографска слика је Трговиште.

У Прешеву живи 30 хиљада и 100 људи, две трећине становништва је млађе од 40 година. То су подаци Републичког Завода за статистику, а то је и слика у реалности. Од почетка године у књигу рођених уписано је 110 беба.

"Раније старији људи нису гледали много на економску ситуацију, сада је пао тренд, већина омладине је у иностранству," каже Шукри Зулфију, матичар из Прешева. 

Млади који живе у Прешеву, перспективу виде у самозапошљавању. У Канцеларији за младе често организују обуке, а припремају и културне садржаје.

Алтин Боричи, координатор Канцеларије за младе у Прешеву, сматра да у општини нема довољно услова за мали и велики бизнис. Потребно је и да се отварају  фабрике или да се млади запошљавају у институцијама, сматра он.

 Теута Мемети је наставница француског језика. Недостају јој садржаји и простори за младе.Парк који су недвано добили више је за децу, него за омладину, каже она, зато млади и даље највише излазе само у кафиће.

По броју становника и просеку година разликују се општине Прешево и Трговиште. Слично им је то што се мештани због недостатка посла исељавају. У Трговишту и околним селима живи око 5 хиљада људи, сваки други млади човек размишља о одласку из овог места.

То потврђује и Смиља Спасић из Трговишта."Једно дете нам иде овде у школу, а двоје су ми отишли на страну, да раде. Не планирају да се врате, не, шта ће овде?"

На питање како се живи у Трговишту, Раде Алексић из  Голочевца каже:" Ко ради, даноноћно да ради, ће живи. Ко мање ради, мање има, и то је."

У Трговишту примењују мере популационе политике, да задрже младе, охрабре их да имају више деце.

Јовица Трајковић, матичар у Трговишту, подсећа да су прошле године  имали мало бољи прираштај, рођено је око 50 беба а склопљно више од 20 бракова.

"30 хиљада динара дајемо за сваку незапослену мајку, за рођење првог детета годину дана, две године за рођење другог, и трећег три године," нааводи први човек Општине Ненад Крстић.

Општина шест година подстиче наталитет, старијима на селу помажу путем геронто службе, издвајају пакете са животним намирницама.

Football news:

Barcelona did not win the Champions League, La Liga, or the Spanish Cup for the first time since 2014
Messi won't win the Champions League for the 5th year in a row
Perisic's goal proves more clearly than any other that Barcelona is no longer the same. All froze on place, and Semedu shoved the ball Roberto (and his immediately ate)
Barcelona conceded 5 goals in a Champions League match for the first time in history
Bayern have scored 36 goals for the season in the Champions League. This is their record
Mueller came in 3rd place for goals scored in the knockout stages of the Champions League. Only Messi and Ronaldo have more
Messi beat Raul to 4th place in the Champions League