Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Којим програмима држава помаже микро и мала предузећа у Србији

Микро и мала предузећа, предузетници и задруге могу да конкуришу за средства из програма "Србија и ЕУ - опрема за привреду". Држава је обезбедила 16 милиона евра бесповратне помоћи, а Европска унија још 11 милиона евра.

Од 2015. године бесповратна средства за набавку опреме кроз пројекат који реализује ресорно министарство, добило је 3.400 предузетника.

"Углавном смо користили средства за набавку опреме, механизације, оплате машина, грађевинских машина. Средства су нам користила. Врло смо задовољни, нисмо имали проблема са отплатом кредита, са администрирањем", каже Миленица Срећковић, из компаније "Сет" у Шапцу.

Гордана Ђурђевић, директор и сувласник фирме "Слово" из Београда каже да су набавили о два ласера и да им је набавка опреме омогућила да остваре еколошки чистију производњу,  енергетску ефикасност и већу продуктивност.

Привредници бесповратно могу да добију до четвртине улагања, не мање од 500.000 динара нити више од 5 милиона. Њихово учешће је 5 процената, а остатак се обезбеђује кроз кредит или путем лизинга. Прошле године за само месец дана стигло је око 1.000 пријава.

"Најчешће су средства била пласирана у производну делатност, за опрему, машине, део програма је реализован у грађевинску делатност, то смо радили преко наше лизинг компаније", каже Предраг Миленовић, директор дивизије за пословање са привредом.

Држава и Европска унија су ове године обезбедиле више новца за подстицање набавке опреме - 3,1 милијарду динара, довољно за око 600 привредника.

"Ове године могу користити чак и за соларне панеле пошто је такав тренд да људи гледају због енергетске ситуације да се обезбеде. Услови за добијање средстава нису тешки. Ове године смо гледали максимално да се ослободи. Да немају хипотеке на кућу или фирме, опрема је главна хипотека", каже Анђелка Атанацковић, министарка привреде.

"За нас је ово део укупне подршке привреди Србије. Протеклих година за те намене издвојено је више од 200 милиона евра. ЕУ није само први трговински партнер Србије и први извор инвестиција, већ представља будућност Србије. Ми улажемо у предузећа у Србији, јер ће то једног дана бити предузећа Европске уније", каже Емануеле Жиофре, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Позив привредницима да конкуришу упућен је почетком месеца, трајаће док се новац не потроши, а најдуже до краја године.