Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Колико је рат у Украјини утицао на европерспективу Западног Балкана

Како да регион брже постане део европске породице? Званичници понављају да су европске интеграције стратешки циљ Србије, а делегација Уније да тај пут нема алтернативу. Познаваоци прилика сматрају да без даљег одлагања Европа треба да покаже стратешку визију, јер време више није савезник већ непријатељ, нарочито када је реч о историји Балкана.

Више од три месеца рата у Украјини утицали су да Брисел успостави нов однос према региону, само је једна од оцена са коференције на којој се анализирала преспектива Западног Балкана. Док год регион не буде у ЕУ, тумачи се, Брисел ће имати буре барута у окружењу.

Драган Ђукановић из београдског Центра за спољну политику сматра да све замене које се нуде ових дана са различитих европских адреса нису нешто што је пожељно за наш регион. Наравно, ту је и мноштво билатералних питања на Западном Блакану које се морају разрешити, додаје Ђукановић.

После готово две деценије у чекаоници ЕУ, замор је и на страни проширења и на страни придруживања. На руку не иду ни тренутне геополитичке околности. Односи на релацији Москва – Вашингтон, чуло се, могле би интеграцију Западног Балкана да учине табу темом.

Боштинару: Ако изневери регион, ЕУ не може бити глобални играч

Председник Форума Западни Балкан Виктор Боштинару сматра да Европа не може и не сме да изгуби улагања у Западни Балкан, да приушти себи да се назива глобалним играчем а да притом не испуни своје обећање према региону.

"Утопија је лепа реч, која на грчком значи 'нигде'. Нама је потребно место да се грађанима који живе у региону покаже да Унија није сан за њиховог живота", наглашава Боштинару.

Део четворке из Брисела, која је посредовала у међустраначком дијалогу, Кнут Флекенштајн, добро познаје прилике у Србији. И баш зато понавља да има још посла.

Према речима некадашњи европосланика, ЕУ је изгубила кредибилитет који сада након руске агресије може да врати.

"О проширењу не причамо да би се добио новац из ЕУ фондова, да учинимо услугу госпођи (Урсули) Фон дер Лајен или господину (Шарлу) Мишелу, већ због жеље Западног Балкана да се корак по корак промени ка демократији, владавини права са више слободе медија и мање корупције", наводи Флекенштајн.

Из делегације Уније у Србији поново исти став – европски пут нема алетернативу.

"Морамо да имамо веродостојну и кредибилну политику проширења, али нема сумње да је наша стратешка опција избор да имамо Србију и друге државе Запданог Балкана у нашем клубу, каже шеф политичке секције Делегације ЕУ у Србији Дирк Лоренц.

Напомиње да је реч о геостратешкој инвестицији у стабилност, безбедност и економски развој целе Европе.

Дачић: Наратив ЕУ о санкцијама Русији и чланству Приштине у Савету Европе

Председник парламента у техничком мандату Ивица Дачић понавља да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије и један од државних приоритета.

Са друге стране, указује на то да није сваки наратив из ЕУ за европску идеју.

Треба да се придружите санкцијама против Русије, а ми ћемо заузврат да примимо Косово у Савет Европе. Па какав је то наратив? Одвраћате нас од ЕУ интеграција све док се не промени тај наратив и не схвате наше проблеме са територијалним интегритетом, мислим да ће постојати тај проблем у поверењу грађана, каже Дачић.

Мимо бројева, правила и регулатива, новинар Андреј Ивањи, подсетио је на, како је рекао, поетску димнезију Уније. Послао је поруку младима који слушају о бенефитима приступа богатом клубу.

"Сама идеја ЕУ је идеја заједништва нација, то је идеја заједништва народа, држава благостања које разговором у миру све проблеме решавају заједнички", нагласио је Ивањи.