Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Комитет за спољне послове Сената Америке о продаји Ф-16 Турској

ВАШИНГТОН – Нови предеседник Сенатског комитета за спољне послове, демократски сенатор Бен Кардин, изјавио је данас да ће се позабавити споразумом о продаји Локед Мартин Ф-16 авиона Турској вредним 20 милијарди доалра, и додао да ће, поред питања ратификације чланства Шведске у НАТО, и други фактори утицати на тај споразум. ''Морам да разговарам са администрацијом о многим од ових питања'', рекао је Кардин, а преноси Ројтерс.

Он је казао да је разговарао о приступању Шведске НАТО-у са турским званичницима на састанку амбасадора НАТО-а у среду. ''Они тврде да ће то бити завршено у првој половини наредног месеца. Ако је то тачно, онда бар имамо решено питање НАТО-а, али постоје и друга питања о којима морамо разговарати у будућности'', рекао је Кардин. Претходни председавајући, сенатор Боб Менендез, блокирао је продају месецима, због приговора Турске да се Шведска придружи НАТО-у, али и због стања људских права у Турској и других питања.

Правила Сената приморала су Менендеза да поднесе оставку на место лидера комитета након што су тужиоци објавили да су он и његова супруга Надин Менендез оптужени за кривично дело примања мита. Након што је Менендезова оптужница отпечаћена, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је рекао да би Турска требало да претвори сенаторове правне проблеме у прилику за куповину борбених авиона. ''То што Менендез није на сцени је предност'', рекао је Ердоган, преноси Танјуг.