Serbia

Комшић: Загреб да мало одбије од БиХ

САРАЈЕВО - Члан Председништва БиХ Жељко Комшић, поводом састанка у Загребу хрватског премијера Андреја Пленковића са Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем, поручио је вечерас да Загреб не може да има ништа с Изборним законом у БиХ и да му треба рећи „да одбије од БиХ, јер је његово мешање крајње неумесно”.

Сматра да је сусрет у Загребу ишчашена парадигма на коју се нажалост пристаје и да власти у БиХ, Београду и Загребу константно дају за право да се постављају као тутори.

„Загреб нема ништа с Изборним законом, мешање је крајње неумесно. Загребу је најбоље рећи да одбије мало од БиХ и приче о Изборном закону јер се ни ми њима не мешамо у изборне законе. Ми себи не дајемо право да, рецимо, причамо о конститутивности Срба у Хрватској. Треба да буду свесни да нема тога у политичком Сарајеву ко ће пристати на оно што они траже”, рекао је Комшић за ФТВ.

Каже да је погрешно да се у Загребу легитимизује прича о унутрашњим темама БиХ и пита шта Хрватска има с изменама Изборног закона у БиХ?

„Овакво позивање функционера као представника народа по мени је потпуно погрешно. Ја никад не бих пристао да учествујем у таквој врсти комуникације, а поготово не бих никоме дао право да се туторски понаша према БиХ. Други су то себи допустили”, казао је Комшић, преносе Независне.

Наводи је да уочи посете разговарао с Изетбеговићем, којем је рекао да се у односима две државе мора пазити како се разговара и саветовао му да у Загреб иде као шеф СДА, а не представник једног народа.

„Мислим да није добро легитимизовати овакву врсту комуникације, јер они нас очито стратешки посматрају као територију, а не као државу, дају себи за право које теме ће отварати и држе БиХ у једној врсти политичке и економске зависности о ономе што Загреб хоће. Срби и Хрвати нису стока да их уводиш и изводиш, нит је БиХ стаја да се неко уводи и изводи. Откуд икоме идеја да један човек прича у име хрватског народа. Откуд то да Додик представља српски народ? Питајте друге странке из Републике Српске да ли он има легитимитет”, казао је Комшић, преноси Танјуг.

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi