More Jadran Hrvatska Foto: Adriatic Pearls / youtube

Visoke stope rasta hrvatskog turizma, prema svemu sudeći, stvar su prošlosti, ali će turizam i ove godine biti jedan od motora razvoja hrvatske privrede i punjenja državne blagajne, piše "Jutarnji list".

To potvrđuju podaci o do sada izdatim fiskalnim računima u turizmu i ugostiteljstvu, prema kojima je u periodu od početka godine pa do 10. jula zbirna vrednost računa u tim delatnostima ukupno veća za čak milijardu kuna (135,5 miliona evra).

Foto: Wikipedia

Prema podacima Poreske uprave, u razdoblju od 1. januara do 10. jula u Hrvatskoj je u segmentu smeštaja gostiju izdato ukupno oko 15,72 miliona fiskalnih računa ili oko jedan procenat više nego u istom lanjskom periodu. Ukupan iznos računa porastao je 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao skoro 3,97 milijardi kuna, što je oko 423 miliona kuna više nego lane.

Značajan skok broja i iznosa fiskalnih računa zabeležen je i u ugostiteljstvu, gde je u navedenom periodu izdato gotovo 184 miliona fiskalnih računa ili tri odsto više nego prethodne godine, dok je ukupni iznos računa porastao devet procenata, dostigavši vrednost nešto veću od 7,35 milijardi kuna.

Kada se sve sabere, proizlazi da je u turizmu i ugostiteljstvu od 1. januara do 10. jula izdato ukupno skoro 200 miliona fiskalnih računa, sa ukupnim iznosom nešto većim od 11,32 milijarde kuna. Reč je o rastu broja izdatih fiskalnih računa od oko tri odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, odnosno od oko 10 odsto kada je reč o iznosu fiskalnih računa.

Naravno, na rast broja i iznosa fiskalnih računa ne utiče samo fizički turistički promet, nego i jači nadzor poreznika, kao i rast cena, koji se u Hrvatskoj tradicionalno događa tokom sezone. Ali i ti podaci pokazuju da pesimizmu, kada je reč o turizmu, nema mesta.