Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Конференција посвећена сајбер безбедности 17. октобра у Београду

Фондација „Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС)” и Национални ЦЕРТ Републике Србије организоваће 17. октобра у Београду конференцију посвећену сајбер безбедности под слоганом „Информациона безбедност – заједничка одговорност”. Како је најавио РНИДС, конференција се организује уз подршку Министарства информисања и телекомуникација и Мреже за сајбер безбедност са циљем да пружи свеобухватан преглед актуелности у области информационе безбедности - од нових прописа, активности привреде и академске заједнице, до приказа модела и решења за подизање свести, како о претњама тако и о заштити.

Уводни део конференције биће посвећен Нацрту новог закона који уређује област информационе безбедности и кључним променама које доноси, а биће и речи о усклађивању са европским регулаторним оквирима и НИС 2 директивом у домаћем законодавству уз осврт и на праксе земаља Европске уније (ЕУ).

У саопштењу се наводи да ће бити вођени и разговори о темама које су често под лупом јавности, а то су информациона безбедности финансијског сектора и турбуленције које су развој вештачке интелигенције и машинског учења унели на поље сајбер безбедности. Додаје се да ће о претњама, али и механизмима заштите како информационих система тако и појединаца који их користе говорити стручњаци из различитих грана финансијског сектора.

Тема једног од панела конференције, како је најављено бити и како се злоупотребљава вештачка интелигенција за сајбер криминал, али и како нове технологије могу и већ се користе за одбрану система и детекцију напада, „Посебна пажња биће посвећена едукацији и подизању свести о претњама и начинима заштите као путу ка безбеднијем коришћењу технологија, те ће бити представљене активности које на овом пољу реализују различите организације”, истиче се у саопштењу, преноси Танјуг.