Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Кремљ: украјински нациста коме су аплаудирали у канадском парламенту треба да буде кажњен

Канадске власти су обавезне да приведу правди или изруче припадника СС дивизије који је посетио парламент те земље, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Чули смо изјаве из Пољске у којој неки њени представници намеравају да иницирају кривично гоњење овог нацисте. Овде је очигледно да овакви злочини немају рок трајања. Наравно, ми сматрамо да су канадске власти обавезне да овог злочинца приведу правди или га изруче онима који ће то учинити”, рекао је Песков.

Песков је такође прокоментарисао да је председник Доњег дома канадског парламента дао оставку и тиме преузео одговорност, али је нејасно шта ће бити са другима који су аплаудирали нацисти.

„Што се тиче председника парламента, он је преузео одговорности. Али, шта је са самим парламентом који је стојећи аплаудирао фашисти? Овде разум диктира потребу неког разобличавања нацизма. Парламент то треба да уради, иначе је то парламент који је укаљан тим аплаузима”, нагласио је Песков.

Подсетимо, на седници парламента Канаде је у част посете украјинског председника Владимира Зеленског 22. септембра, између осталих, присутан био и 98-годишњи Јарослав Хунка, кога је председавајући Доњег дома парламента уз аплауз представио као „борца за независност Украјине од Руса током Другог светског рата”. Испоставило се да је Хунка бивши припадник добровољачке дивизије „Галиција” СС трупа, у којој су били украјински неонацисти и која не само да се борила против Црвене армије, већ је била позната и по зверствима над Јеврејима, Пољацима, Белорусима и Словацима.

Канадски премијер Џастин Трудо рекао је да ни он ни делегација Зеленског нису упознати са позивом у парламент земље и плановима да се ода почаст украјинском СС војнику, којег је пронашао председавајући Доњег дома Ентони Рота. Трудо тврди да се ради о руској пропаганди.

Заменик министра спољних послова Пољске Аркадиуш Муларчик у интервјуу агенцији ПАП рекао је да председник Доњег дома канадског Парламента Ентони Рота мора да поднесе оставку након скандала са одавањем почасти бившем припаднику СС дивизије.

Рота је јуче саопштио да подноси оставку након скандала у канадском парламенту.

ТВ „ЦТВ њуз” објавила је да су се чланови канадског парламента сагласили са предлогом лидера партије „Квебечки блок” да осуде нацизам у свим његовим формама поводом овог скандала, преноси Спутњик.