Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Кристијан Шмит и духови „нацистичке прошлости”

Од нашег сталног дописника
Бањалука – „Видећемо ко ће где отићи – лажни Шмит из БиХ или ја у затвор”, речи су Милорада Додика које делимично одсликавају степен политичке температуре у Босни и Херцеговини, у којој нема назнака захлађења, већ напротив – знакова још веће ескалације.

Посебан тон овој ситуацији донео је шкакљиви извештај Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске под насловом „Кристијан Шмит – Дух(г)ови прошлости”, који се базира на критичким извештајима немачких медија. Како се наводи, Шмитови политички противници у Немачкој тврдили су да је изгубио место министра пољопривреде због скандала с одобравањем употребе пестицида, али највећи скандал био је 2007, када је, наводи се у извештају – покушао да рехабилитује нацистичког пилота Вернера Молдерса.

У извештају подсећају да је немачки часопис „Контрасте” писао да је немачки министар одбране Петер Штрук 2005. забранио да једна јединица ваздухопловства носи име по Молдерсу, али је, како наводе, две године касније Шмит ипак покренуо иницијативу за рехабилитацију овог пилота Луфтвафеа – ратног ваздухопловства нацистичког немачког Вермахта – ког је одликовао Хитлер. Но, Шмит је стао у одбрану нацистичког хероја Молдерса, рекавши на телевизији да нацистички пилот „нема смеђе флеке на прслуку”. Такав став актуелног (не)легалног намесника за БиХ својевремено је наишао на реакцију немачке јавности, где су га подсећали да је у злочинима учествовала и Легија „Кондор”, којој је припадао и Молдерс. Немачки посланик Грегор Гизи с групом посланика из политичке партије Линке обратио се 2006. године тим поводом немачком парламенту. У Гизијевом писму приговарало се Шмиту јер је члан групе „Круг припадника друштва брдских трупа”, чији је вођа био нацистички СС генерал Хуберт Ланц, кога се ова организација још није одрекла, а који је и сам сведочио о геноциду у НДХ. Како се наводи у извештају центра из Бањалуке, државни секретар за одбрану Кристијан Шмит „неистинито је одговарао на питања посланика Бундестага о традицији Вермахта” која се одржава у част брдским трупама. „Брдске трупе немају злочиначку прошлост”, говорио је он.

Сем тога, сарадници овог центра из РС дошли су до информација да су баварски министар науке Томас Гопел и државни секретар Шмит (који сада „брине” о култури сећања о Сребреници) 2007. у Митенвелду обележили годишњицу заједно с ратним злочинцем Јозефом Шонграбером, бившим командантом немачког брдског пешадијског батаљона. Спорно је, међутим, то што је у септембру 2006. Јозеф Шонграбер у одсуству осуђен на доживотну затворску казну од стране војног суда у Специји због масакра у Фалкано ди Кортони у Италији. Његова јединица затворила је 15 цивила у сеоску кућу и разнела је. Погинули су сви у кући, осим 15-годишњег дечака. Пресуда на доживотну казну затвора потврђена је 2009. године, наводе у бањалучком центру.

У позадини вреле ситуације у БиХ налази се борба за имовину, то јест на сцени је покушај дела западних представника да створе климу у друштву која би погодовала пререгистрацији јавних добара РС на Сарајево. С друге стране, одговор РС манифестује се повременим окупљањима грађана на ентитетској граници као вид отпора „политичким оптужницама”. Након што је (не)именовани супервизор наметнуо законе и омогућио подизање оптужнице против Милорада Додика – јер је председник РС мимо његове воље потписао указе о „суспензији супервизије” у Српској – рат се преселио и на вербални план. Шмит је пред сарајевским медијима користио необичне метафоре, поредећи понашање његових опонената с „мајмунима у циркусу”, што није било први пут, јер да му терминологија није јача страна показао је и према партнерима у ФБиХ, који су својевремено били „смеће, обично смеће”.

Директор Јавне установе Центар за друштвено-политичка истраживања Владе РС Душан Павловић, каже: „Сви напади на институције Српске могу се разумети као напади стратешког карактера, али различитих тактичких облика”.

Историчар Горан Латиновић каже да одавати почаст немачким официрима и војницима из тог времена, укључујући оне који су били отворене присталице нацизма, или бити члан удружења које негује културу памћења на војне јединице Вермахта, „значи бити следбеник најмрачније идеологије у људској историји, која је довела до смрти више од милион Срба”.

Подсетивши да су немачке нацистичке трупе, са својим савезницама, уништиле Југославију 1941. и омогућиле геноцид над Србима у НДХ, као и страдање Срба у другим подручјима окупиране и распарчане Југославије, Латиновић је напоменуо да су нацистички пилоти бомбардовали градове и убијали потпуно недужне грађане. „Највећу културну катастрофу у историји Срба – бомбардовање и спаљивање Народне библиотеке у Београду – учинили су немачки пилоти”, подсећа он.