Serbia

"Kruševac može da bude zeleni grad, uložićemo 6 miliona evra u Aerodrom Rosulje"

Kruševac -- Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas novoizgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ona je ovom prilikom poručila da Kruševac postavlja nove standarde u Srbiji kad je reč o ulaganjima u infrastrukturu i brizi o zaštiti životne sredine.

"Ovo postrojenje, koje je trenutno u probnom radu, biće najmodernije u ovom delu Evrope, a Kruševac kao grad postavlja standard i za druge gradove o tome kako treba da se vodi računa ne samo o saobraćajnoj infrastrukturi, nego i o komunalnoj infrastrukturi i zdravoj životnoj sredini", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da je u izgradnju postrojenja i mreže kolektora dužine veće od 60 kilometara uloženo ukupno 24 miliona evra, iz programa sa nemačkom razvojnom bankom KfW, a da će još oko 16 miliona evra biti uloženo u izgradnju regionalne deponije za čvrsti otpad u Kruševcu.

"Kruševac je primer grada koji se menja i verujem da sa svim što je uradio, može naredne godine da traži da bude "zeleni grad", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da procesi u postrojenju obuhvataju, prvi put, i solarno sušenje mulja koji se potom koristi za proizvodnju energije, te da predstavlja primer ekonomske i ekološke efikasnosti.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović rekla je da danas Kruševac postaje mesto sa kog se kreće u nove standarde u prečišćavanju otpadnih voda i zaštiti životne sredine. "U narednom periodu ceo Kruševac biće pokriven mrežom kolektora i samo prečišćena voda izlivaće se u Moravu", navela je ona.

Direktor Kancelarije nemačke razvojne banke KfW u Srbiji, Arne Gos, rekao je da je postrojenje izgrađeno u skladu sa najvišim standardima i da, pored toga što je najmodernije u Srbiji, predstavlja i primer za region. On je dodao da je u Kruševcu u komunalnu infrastrukturu uloženo oko 24 miliona evra, a da su u planu i novi projekti, među kojima je izgradnja još osam prečistača za otpadne vode u opštinama širom Srbije, kao i program za vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda za manje opštine u Srbiji.

Načelnik Rasinskog upravnog okruga, Branislav Vesić, rekao je da su ulaganja u komunalnu infrastrukturu uslov opstanka i razvoja ovog dela Srbije.

"Pored završetka postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu, radiće se i postrojenja u Brusu i Blacu, a ukupna ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Kruševcu i okrugu trebalo bi iznose oko 50 miliona evra", naveo je Vesić.

Direktor JKP Vodovod Kruševac, Vladimir Milosavljević, rekao je da će Kruševac sa ovim postrojenjem biti ekološki jedan od najuređenijih i najmodernijih gradova, koji će trajno rešiti problem prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda.

Mihajlovićeva je u Kruševcu pre postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda obišla i novi aerodrom "Rosulje", gde se izvode radovi na izgradnji hangara.

Potpredsednica Vlade je naglasila da se u blizini Kruševca gradi novi auto-put, Moravski koridor, na kojem se radi 24 sata, ali da država ulaže i u ovaj aerodrom.

"U ovoj godini oko 32 miliona dinara je obezbeđeno za opremanje i rad ovog aerodroma, pre svega za izgradnju hangara, a plan je da u njega uložimo oko šest miliona evra do 2023. godine kako bismo mogli da ga mnogo više koristimo. Sve što ulažemo u infrastrukturu važno je i zbog novih investicija, ali i zbog toga da bi ljudi mogli da ostanu da žive u Kruševcu, a da mogu da lako stignu i do drugih mesta u Srbiji, da mogu u njima i da rade, a da se opet vrate u svoj grad koji je razvijen i čist", poručila je Mihajlovićeva.

Football news:

Liverpool want to sell Lovren, not let Him go as a free agent. Zenit are Interested in the player
PSG defeated Le Havre (9:0) in a friendly match. The game with Atalanta in the Champions League is in a month
Hazard was included in real's bid for the match with Granada, Hames-no
Portugal national team about Ronaldo: KR2020. No one scores as much this year as our captain
Soljanke scored for Bournemouth in the Premier League for the first time in 39 matches. In total, the forward has 60 League games and 2 goals
Toby Alderweireld: People don't see how hard Tottenham work
Arteta is about 1:2 Tottenham Hotspur: a Huge impact. I am disappointed and dissatisfied