Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Кумановски споразум, 23 године после

Пре 23 године потписан је војно-технички Кумановски споразум којим је окончано НАТО бомбардовање тадашње Савезне Републике Југославије и повлачење југословенских снага безбедности са Косова и Метохије.

Војно-технички споразум између Међународних безбедносних снага (КФОР) и влада тадашње СР Југославије и Србије потписан је на војном аеродрому у близини Куманова, након 78 дана НАТО бомбардовања СРЈ и пет дана преговора.

Потписали су га генерал Војске Југославије Светозар Марјановић, генерал МУП-а Србије Обрад Стевановић и британски генерал Мајкл Џексон. 

Одредбе споразума ушле су у Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација, која је усвојена дан касније.

Документ је предвидео размештање међународних снага на Косову и Метохији, под покровитељством Уједињених нација, које су "овлашћене да предузимају све неопходне акције у циљу успостављања и одржавања безбедног окружења за све грађане".

Споразумом из Куманова успостављена је копнена и ваздушна зона безбедности, које су се протезале пет, односно 25 километара у дубину територије централне Србије.

Повратак војске СРЈ у Копнену зону безбедности омогућен је 2001. године, а ваздушна зона безбедности укинута је 2015. године.